Snap po vrijednosti IPO ispred Twittera, ali daleko od Facebooka

Snap po vrijednosti IPO ispred Twittera, ali daleko od Facebooka
Snapchat

Twitter se na burzi pojavio 7. studenoga 2013. godine i vrijednost mu je procijenjena na 14,2 milijarde američkih dolara. To bi za više od deset milijardi dolara trebao premašiti Snap Inc., koji stoji iza popularne društvene mreže Snapchat. Stoga, zanimljiva je usporedba tih dviju srodnih kompanija, posebno jer obje muku muče s Facebookom. A potom je zanimljivo vidjeti kako je Facebook stajao prije nego se pojavio 18. svibnja 2012. na burzi i vrijedio 104,2 milijarde dolara.

Dakle, po dolasku na Wall Street, Twitter je imao prihode 534 milijuna dolara, Snap je na 404 milijuna i Facebook je bio na 4,03 milijarde dolara. Pritom je imao profit od 974 milijuna dok je Snap na minusu od 515 milijuna, a Twitter je bio u minusu od 143 milijuna. Istovremeno, dnevno je Facebook imao 526 milijuna aktivnih korisnika, Snap njih 158 milijuna, a Twitter nije želio otkriti taj podatak već onaj na mjesečnoj razini i iznosio je 232 milijuna aktivnih korisnika.

Zaključak jest da se Twitter i Snap Inc. nalaze u poprilično sličnoj situaciji, s tim da Snapchat ipak ima više dnevnih korisnika, ali ima i mnogo veće gubitke i nešto manje prihode. To nije nimalo ohrabrujuće, ali svejedno se procjenjuje da će vrijednost kompanije biti 25 milijardi dolara po izlasku na burzu i da će uspjeti prikupiti tri milijarde dolara.