Slušanje sretne glazbe može vas učiniti kreativnijima

Slušanje sretne glazbe može vas učiniti kreativnijima

Foto: Pixabay

Kreativnost je nešto čemu mnogi od nas teže, ne samo na poslovnom već i privatnom planu, a način da bismo do nje došli u trenucima kad nam je nedostaje jest u slučaju pozitivne glazbe, vesele glazbe. I to po mogućnosti one s top ljestvica, odnosno, one koja je bila na top ljestvicama.

Možda zvuči čudno i nevjerojatno, ali upravo to jest zaključak istraživanja koje je objavljeno u znanstvenom časopisu PLOS ONE. Proveli su ga nizozemski znanstvenici sa sveučilišta Radboud u Nijmegenu, a lider tima bio je psiholog Simone Ritter. I sve što govori studija kojoj je na čelu zapravo ima podlogu dok razmislimo.

Glazba utječe na raspoloženje, to nije nimalo sporno. Možemo od nje biti sretniji, tužniji, agresivniji, depresivniji... No, napokon imamo i formulu za kreativnost.

"Kreativnost je jedna od ključnih kompetencija 21. stoljeća jer omogućava nam priliku nositi se sa svim izazovima modernog doba. Ipak živimo u svijetu koji se ubrzano mijenja pa ono što je danas vrijedilo sutra više ne vrijedi. I tako u krug. Samo uz kreativnost možemo odgovoriti na adekvatan način takvoj situaciji", rekao je Ritter.

Inače, u svom je istraživanju obuhvatio 155 ispitanika, koji su bili podijeljeni u različite grupe, kojima bi se potom puštala različita glazba. Od sjetne, usporene, ubrzane, agresivne, sretne... Čak bi ih se puštalo i da ispunjavaju zadane zadatke u potpunoj tišini. i pokazalo se da sretna glazba pali.

Upravo kad bi nju slušali, bez obzira sviđa li im se svjesno ili ne, ispitanici bi bilježili najbolje moguće rezultate na polju fleksibilnog i fluentnog razmišljanja. Kad je pak riječ o konvergentnoj kreativnosti, ona bi se isticala samo u situacijama kad vlada potpuna tišina.

Na kraju priče, jasno je, ako imate problema s kreativnosti, pokrenite na nekoj od platformi pop hitove jer oni su u velikoj većini sretni. I promatrajte rezultate po pitanju vaše kreativnosti...

Još iz kategorije

Najveći je izazov shvatiti što potrošači žele -  kvaliteta je obavezna u biznisu, novinarstvu i PR industriji

Najveći je izazov shvatiti što potrošači žele - kvaliteta je obavezna u biznisu, novinarstvu i PR industriji

24.09.2017. komentiraj

Izazovi razvoja novih kategorija proizvoda, želje i potrebe potrošača, dobre i loše strane komšija i susjeda te Hrvatska u ekonomskom pogledu neke su od tema kojima je konferencijski dio jubilarnog Weekend Media Festivala priveden kraju.

Nove tarife i paketi za privatne korisnike iz Vipneta

Nove tarife i paketi za privatne korisnike iz Vipneta

24.09.2017. komentiraj

Vipnet je predstavio nove tarife i pakete za privatne korisnike koje omogućuju stvaranje kombinacija sukladno željama i potrebama pretplatnika. Najveća je novost paket nazvan Poveži Sve.

Održana 4. regionalna konferencija o RFID tehnologiji

Održana 4. regionalna konferencija o RFID tehnologiji

23.09.2017. komentiraj

U Zagrebu je ovog tjedna održano četvrto izdanje regionalne konferencije posvećeno RFID tehnologiji. Uz prezentacije i predavanja o nizu najnovijih tehnoloških rješenja u područjima proizvodnje, medicine i trgovine, posebna pozornost bila je namijenjena novom rješenju za komunalna poduzeća koje se odnosi na noviji i racionalni način zbrinjavanja otpada.