Slušanje sretne glazbe može vas učiniti kreativnijima

Slušanje sretne glazbe može vas učiniti kreativnijima
Pixabay

Kreativnost je nešto čemu mnogi od nas teže, ne samo na poslovnom već i privatnom planu, a način da bismo do nje došli u trenucima kad nam je nedostaje jest u slučaju pozitivne glazbe, vesele glazbe. I to po mogućnosti one s top ljestvica, odnosno, one koja je bila na top ljestvicama.

Možda zvuči čudno i nevjerojatno, ali upravo to jest zaključak istraživanja koje je objavljeno u znanstvenom časopisu PLOS ONE. Proveli su ga nizozemski znanstvenici sa sveučilišta Radboud u Nijmegenu, a lider tima bio je psiholog Simone Ritter. I sve što govori studija kojoj je na čelu zapravo ima podlogu dok razmislimo.

Glazba utječe na raspoloženje, to nije nimalo sporno. Možemo od nje biti sretniji, tužniji, agresivniji, depresivniji... No, napokon imamo i formulu za kreativnost.

"Kreativnost je jedna od ključnih kompetencija 21. stoljeća jer omogućava nam priliku nositi se sa svim izazovima modernog doba. Ipak živimo u svijetu koji se ubrzano mijenja pa ono što je danas vrijedilo sutra više ne vrijedi. I tako u krug. Samo uz kreativnost možemo odgovoriti na adekvatan način takvoj situaciji", rekao je Ritter.

Inače, u svom je istraživanju obuhvatio 155 ispitanika, koji su bili podijeljeni u različite grupe, kojima bi se potom puštala različita glazba. Od sjetne, usporene, ubrzane, agresivne, sretne... Čak bi ih se puštalo i da ispunjavaju zadane zadatke u potpunoj tišini. i pokazalo se da sretna glazba pali.

Upravo kad bi nju slušali, bez obzira sviđa li im se svjesno ili ne, ispitanici bi bilježili najbolje moguće rezultate na polju fleksibilnog i fluentnog razmišljanja. Kad je pak riječ o konvergentnoj kreativnosti, ona bi se isticala samo u situacijama kad vlada potpuna tišina.

Na kraju priče, jasno je, ako imate problema s kreativnosti, pokrenite na nekoj od platformi pop hitove jer oni su u velikoj većini sretni. I promatrajte rezultate po pitanju vaše kreativnosti...