Slušanje sretne glazbe može vas učiniti kreativnijima

Slušanje sretne glazbe može vas učiniti kreativnijima

Foto: Pixabay

Kreativnost je nešto čemu mnogi od nas teže, ne samo na poslovnom već i privatnom planu, a način da bismo do nje došli u trenucima kad nam je nedostaje jest u slučaju pozitivne glazbe, vesele glazbe. I to po mogućnosti one s top ljestvica, odnosno, one koja je bila na top ljestvicama.

Možda zvuči čudno i nevjerojatno, ali upravo to jest zaključak istraživanja koje je objavljeno u znanstvenom časopisu PLOS ONE. Proveli su ga nizozemski znanstvenici sa sveučilišta Radboud u Nijmegenu, a lider tima bio je psiholog Simone Ritter. I sve što govori studija kojoj je na čelu zapravo ima podlogu dok razmislimo.

Glazba utječe na raspoloženje, to nije nimalo sporno. Možemo od nje biti sretniji, tužniji, agresivniji, depresivniji... No, napokon imamo i formulu za kreativnost.

"Kreativnost je jedna od ključnih kompetencija 21. stoljeća jer omogućava nam priliku nositi se sa svim izazovima modernog doba. Ipak živimo u svijetu koji se ubrzano mijenja pa ono što je danas vrijedilo sutra više ne vrijedi. I tako u krug. Samo uz kreativnost možemo odgovoriti na adekvatan način takvoj situaciji", rekao je Ritter.

Inače, u svom je istraživanju obuhvatio 155 ispitanika, koji su bili podijeljeni u različite grupe, kojima bi se potom puštala različita glazba. Od sjetne, usporene, ubrzane, agresivne, sretne... Čak bi ih se puštalo i da ispunjavaju zadane zadatke u potpunoj tišini. i pokazalo se da sretna glazba pali.

Upravo kad bi nju slušali, bez obzira sviđa li im se svjesno ili ne, ispitanici bi bilježili najbolje moguće rezultate na polju fleksibilnog i fluentnog razmišljanja. Kad je pak riječ o konvergentnoj kreativnosti, ona bi se isticala samo u situacijama kad vlada potpuna tišina.

Na kraju priče, jasno je, ako imate problema s kreativnosti, pokrenite na nekoj od platformi pop hitove jer oni su u velikoj većini sretni. I promatrajte rezultate po pitanju vaše kreativnosti...

Još iz kategorije

Agencija za zaštitu osobnih podataka održala sastanak s financijskim institucijama

Agencija za zaštitu osobnih podataka održala sastanak s financijskim institucijama

23.11.2017. komentiraj

Uzimajući u obzir velik broj upita, Agencija za zaštitu osobnih podataka održala je radni sastanak s predstavnicima financijskih institucija. Glavna je tema bilo usklađivanje propisa iz segmenta propisa koji reguliraju poslovanje u financijskom sektoru s onima iz područja zaštite podataka.

U sklopu Dana otvorenih vrata FER-a održat će se i FERgirl čajanka u KSETU

U sklopu Dana otvorenih vrata FER-a održat će se i FERgirl čajanka u KSETU

23.11.2017. komentiraj

FER organizira Dan otvorenih vrata, u subotu 25. studenoga 2017 od 10.00 do 16.00 sati u prostorijama Fakulteta. Događaj iz godine u godine privlači sve više maturanata i srednjoškolaca pred kojima je važna životna odluka – izbor fakulteta.

Otkriven veliki sigurnosni propust u firmwareu zadnje 3 generacije Intelovih procesora

Otkriven veliki sigurnosni propust u firmwareu zadnje 3 generacije Intelovih procesora

23.11.2017. komentiraj

Greška u Intelovom firmwareu omogućila je napade na razna prijenosna računala, servere i uređaje za pohranu podataka koji koriste čipove te američke kompanije. Srećom, bug je detektiran na vrijeme pa zasad nije zabilježena nikakva šteta, ali problematično je kad se jednom toliko velikom, ozbiljnom i moćnom proizvođaču omakne nešto tako banalno.