Skriveni malware Regin špijunirao vlade, telekome i energetski sektor

Skriveni malware Regin špijunirao vlade, telekome i energetski sektor
Fotolia

Symantec je u novom izvješću otkrio kako je na tržištu detektiran malware Regin star šest godina, a služi za cyber špijunažu vlada, kompanija i pojedinaca. Već sami taj opis potvrđuje koliko se stvar čini ozbiljna jer u šest godina tehnologija je iznimno napredovala, a nepoćudni je proizvod tek sad otkriven.

To otvara pitanja o tome što se sve dogodilo u međuvremenu i koliko je tehnologija "nepoćudnog tržišta" ispred onog legalnog i uobičajenog jer 2008. je bila jako davno. Symantec na to nije odgovarao, ali su u svom izvješću naveli da malware na nevjerojatan način izbjegava detekciju i da kao takav mora biti produkt neke od državnih vlada. Nisu željeli otkriti o čijoj se vladi radi.

No zna se da je uloženo mnogo novca da bi bio prikriven, o njemu se nije pričalo i načinjen je na način da dugo traje, što je pogodno za višegodišnje praćenje željenih meta, a to je sjajna stvar u industrijskoj špijunaži, kad želite znati svaki korak konkurencije.

- Čak i kad ga otkrijete, teško je odrediti što Regin točno čini u tom trenutku, ali omogućava kontrolu na daljinu (remote control, op.a.), što je iznimno korisno ukoliko nekoga pratite i želite u svakom trenutku sami provjeriti neke podatke ili upravljati njihovim računalom ili sustavom - ističe Symantec u priopćenju.

Neke od meta koje Symantec otkriva jesu internet operateri, telekomunikacijske kompanije, zračne luke, zdravstvo i energetski sektor. Najgore od svega jest što su te mete diljem svijeta, od Rusije, preko Saudijske Arabije, Irske, Meksika i Indije. Sjedinjene Američke Države se ne spominju i to je poprilično značajno. Baš kao što se ne spominje i uvijek prisutna na ovom polju, Kina.

Stoga, sumnja se da iza svega stoje ili upravo SAD ili Kina, zemlje koje su proteklih godina suočavane s najviše optužbi za ovakav vid aktivnosti, ako se to tako može nazvati.