Skriva li vaš tinejdžer tajne u aplikacijama?

Skriva li vaš tinejdžer tajne u aplikacijama?
Fotolia

Tinejdžeri su u godinama koje znače promjene u njihovom tijelu i ponašanju, sve ih više zanima istraživanje seksualnosti, znatiželjni su i avanturistički raspoloženi, a digitalno doba im u tom njihovom “putovanju“ znatno pomaže. Stoga, roditelji koji smatraju da njihovu djecu ne zanima, primjerice, “sexting“ (slanje tekstualnih poruka vezanih uz seks) itekako se varaju.

Također, to što neko dijete dolazi iz fine obitelji, dobro je odgojeno, ne puši, ne pije, ne drogira se i nije sklono nasilnom ili delikventnom ponašanju, nema nikakve veze. Većinu tinejdžera zanima seks, a aplikacije koje postoje na "tržištu" svakako im olakšavaju razgovor o njemu i pronalazak osoba istih želja, pobuda i interesa. A roditelji najčešće nemaju pojma jer djeca to jako dobro sakriju. To im je također moderno doba omogućilo da naprave na još bolji način.

Zato, ako roditelji žele zaštititi svoju djecu od takvih stvari, jer zna se da na mjestima gdje se priča o seksu često vrebaju seksualni predatori, moraju i sami biti u toku s modernim vremenom i mogućnostima koje ono pruža. Da bi im u tome pomogli, na sveučilištu Drexler u Sjedinjenim Američkim Državama napravili su opsežno istraživanje na temu seksualnosti i ponašanja vezanog uz seks i seksualnost među tinejdžerima.

Čak 30 posto ispitanih šalje gole fotografije dok se dopisuje, a njih 61 posto nije niti znalo da se to može smatrati dječjom pornografijom. Ono što je pozitivno, jest da tinejdžeri to u velikoj većini ne rade da bi ostvarili seksualni kontakt u stvarnosti, čine to iz znatiželje i istraživanja tijela koje dolazi s godinama. Kao i prije 50 godina, sve je u mašti, ali sad je prebačena u virtualni svijet i dijeli se osobama koje vjerojatno nikad neće vidjeti. Studenti prvih godina fakulteta, primjerice, koriste "sexting" da bi ostvarili seksualni odnos i prema istraživanjima, 32 posto ih u tome i uspije. Roditelja može biti dobra vijest i to da oni koji se upuštaju u "sexting" neće imati veće ili manje šanse da postanu alkoholičari, narkomani ili skloni čestom mijenjaju seksualnih partnera.

A sad na red dolazi način roditeljske kontrole. Prije svega, tinejdžer bi pobijesnio kad bi znao da ga se špijunira, posebno ako se može otkriti nešto tako eksplicitno i to otkriće narušit će odnose više nego "sexting" ikada. No na djecu treba paziti jer naivna su i nevina, podložni su utjecaju loših i opasnih osoba.

Na kraju priče, špijuniranje treba odbaciti i treba reagirati unaprijed, tako savjetuju brojni stručnjaci. Neminovno je da će djeca na ovaj ili onaj način istraživati svoju seksualnost kad dođu u godine kad priroda čini svoje, a na roditeljima je da im kroz savjete, diskretno, ponekad i direktno, kažu tko ih sve vreba. Ne treba eksplicitno kazati da znate kako vaše dijete šalje poruke sa seksualnim sadržajem, ali treba im dati do znanja da prije nego se povjere nepoznatim osobama shvate kakav rizik postoji.