Sigurnost radnog mjesta Hrvatima važnija od visoke plaće

Sigurnost radnog mjesta Hrvatima važnija od visoke plaće
Fotolia

Tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj i koji su razlozi njihove atraktivnosti otkriva trinaesto po redu istraživanje o poslodavcima prvog izbora, koje provodi MojPosao. U istraživanju provedenom tijekom 2016. i 2017. godine sudjelovalo je više od 17.000 ispitanika.

Prema mišljenju većine ispitanika, najpoželjniji poslodavac ove godine je tvrtka dm-drogerie markt d.o.o. s visokih 12,20% bodova. Na drugom je mjestu Lidl Hrvatska d.o.o. k.d. s 3,49%, a na trećem HEP d.d. s 2,38% bodova.

 

Rb

Ime poslodavca

Postotak bodova

1

dm-drogerie markt d.o.o.

12,20%

2

LIDL d.o.o.

3,49%

3

HEP d.d.

2,38%

4

MÃœLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o.

2,30%

5

Google Hrvatska d.o.o.

1,65%

6

Rimac Automobili d.o.o.

1,53%

7

INA d.d.

1,32%

8

PLIVA HRVATSKA d.o.o.

1,31%

9

Hrvatski Telekom d.d.

1,24%

10

Microsoft Hrvatska d.o.o.

1,05%

11

Končar Elektroindustrija d.d.

0,87%

12

Ericsson Nikola Tesla d.d.

0,87%

13

Zagrebački Holding d.o.o.

0,80%

14

ATLANTIC GRUPA d.d.

0,80%

15

IKEA Hrvatska d.o.o.

0,79%

16

HP - Hrvatska pošta d.d.

0,78%

17

PBZ d.d.

0,76%

18

ZAGREBAČKA BANKA d.d.

0,73%

19

VIPNET d.o.o.

0,72%

20

KAUFLAND HRVATSKA k.d. za trgovinu

0,51%

Po prvi put među dvadeset najatraktivnijih poslodavaca našle su se tvrtke Končar Elektroindustrija d.d. i Zagrebački Holding d.o.o.

Veći skok, u odnosu na prošlu godinu, osim već spomenute tvrtke Končar Elektroindustrija d.d., imala je tvrtka Microsoft Hrvatska d.o.o. koja je sa sedamnaestog mjesta ove godine došla na deseto mjesto.

Raspodjela poslodavaca prvog izbora po spolu, dobi, obrazovanju i regiji

I muškarcima i ženama je najatraktivnija tvrtka dm-drogerie markt d.o.o. s razlikom da je upravo ta tvrtka atraktivnija ženama (17,1%) nego muškarcima (6,1%). Muškarci su na drugo mjesto pozicionirali HEP d.d., a na treće Google Hrvatska d.o.o., dok su žene drugo mjesto dodijelile tvrtki Lidl Hrvatska d.o.o. k.d., a treće MÃœLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o.

Gledano prema radnom statusu, dm-drogerie markt je poslodavac prvog izbora za sve skupine ispitanika. Drugo mjesto zaposlenima i nezaposlenima zauzima Lidl Hrvatska d.o.o. k.d, dok je ispitanicima koji se još školuju na drugom mjestu Google Hrvatska d.o.o.

Među ispitanicima svih dobnih skupina nema razlike u poslodavcu prvog izbora, to je za sve dobne skupine dm-drogerie markt. Na drugom mjestu ispitanicima do 44 godine nalazi se Lidl Hrvatska d.o.o. k.d., dok je onima starijima od 44 godine na drugom mjestu HEP.

Zanimljivo je da se tvrtke Rimac Automobili, Microsoft Hrvatska te Google Hrvatska ne nalaze u top deset poslodavaca ispitanicima starijim od 44 godine.

Za ispitanike iz Zagreba i okolice u deset najpoželjnijih poslodavaca ušao je i Microsoft Hrvatska d.o.o., dok su ispitanici iz Dalmacije na listu deset najpoželjnijih uvrstili i HP-Hrvatska pošta d.d.

Stanovnici Istre i Kvarnera među deset najpoželjnijih poslodavaca navode i tvrtke Valamar hoteli i ljetovališta d.o.o. te Erste&Steiermarkische Bank d.d kojih u ukupnom poretku nema u top dvadeset.

Za stanovnike Sjeverne Hrvatske među top deset poslodavaca našla se i Zagrebačka banka d.d., dok se za stanovnike Središnje Hrvatske u top deset pojavljuje i Podravka d.d.

Stanovnici Istočne Hrvatske su među top deset poslodavaca pozicionirali HP-Hrvatska pošta d.d i HRVATSKE ŠUME d.o.o.

Plaća nije presudan faktor atraktivnosti poslodavca, već sigurnost radnog mjesta

Ispitanici kao presudni faktor atraktivnosti poslodavca navode sigurnost radnog mjesta (21%), zatim harmonične odnose na radnom mjestu (17%) i priliku za napredak u struci (17%), dok je na trećem mjestu važnosti društvena odgovornost poslodavca (14%).

Najmanje ispitanika (8%) kao presudan faktor atraktivnosti poslodavca navodi priliku za hijerarhijsko napredovanje, dok se ni imidž tvrtke nije pokazao naročito bitnim faktorom (9%).

Unatoč uvriježenom mišljenju da je visina plaća glavni razlog atraktivnosti nekog poslodavca, s poslodavcima prvog izbora to nije slučaj. Naime, visina plaća i ostale materijalne beneficije presudan su faktor atraktivnosti za tek 13% ispitanika.

Nezaposleni ispitanici biraju državne tvrtke, a mladi privatne tvrtke u domaćem vlasništvu

Najviše ispitanika (32%) želi raditi u privatnoj tvrtki u stranom vlasništvu, a zatim u hrvatskoj instituciji (19%). Na trećem mjestu poželjnosti su tvrtke u pretežno državnom vlasništvu (17%), a nešto manje ispitanika voljelo raditi u privatnoj tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu (16%). U stranoj instituciji želju ima raditi 12% ispitanika.

S obzirom na radni status, nezaposleni ispitanici preferiraju tvrtke u državnom vlasništvu (19%), dok bi zaposleni radije odabrali privatnu tvrtku u domaćem vlasništvu (35%). U privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu u većoj mjeri nego ostale skupine bi radili ispitanici koji se još školuju (20%).

Gledano po spolu, ponajviše muškaraca i žena bi radilo u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu. Nešto izraženija razlika je po pitanju rada u hrvatskim institucijama - petina žena (22%) bira rad u hrvatskim institucijama, dok bi svega 13% muškaraca odabralo isto.

Ispitanici svih stupnjeva obrazovanja prvenstveno bi željeli raditi u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu. Jedine razlike vidljive su kod ispitanika sa visokom stručnom spremom koji bi u manjoj mjeri nego drugi ispitanici željeli raditi u tvrtkama u pretežno državnom vlasništvu (njih 12% u odnosu na 16% ispitanika s višom i 19% ispitanika sa srednjom stručnom spremom).

O promjeni poslodavca ne razmišlja svega 14% ispitanika

Trenutno kod svog poslodavca prvog izbora radi 16% ispitanika. S druge strane, čak 87% ispitanika razmišlja o promjeni poslodavca; 54% ih tu pomisao ima često na pameti, a 33% ispitanika ponekad razmišlja o promjeni svog poslodavca.

Svega 13% ispitanika koji su izjavili da rade kod svog poslodavca prvog izbora često razmišljaju o promjeni poslodavca, dok ih čak 48% uopće ne razmišlja o promjeni. Za razliku od njih, 65% ispitanika koji ne rade kod svog poslodavca prvog izbora često razmišlja o promjeni poslodavca.