Satya Nadella tvrdi da će sljedeća velika stvar iz Microsofta fundamentalno promjeniti način na koji koristimo računala

Satya Nadella tvrdi da će sljedeća velika stvar iz Microsofta fundamentalno promjeniti način na koji koristimo računala
Screenshot / Youtube

Izvršni direktor (CEO) Microsofta Satya Nadella nema najzahvalniju ulogu jer preuzeo je kompaniju u trenucima tranzicije i poslovnih odluka koje su koštale na desetke milijardi američkih dolara i nisu se pokazale baš najboljima. Primjerice, kupnja Nokijina mobilnog odjela i ulaganja u mobilno tržište, što se nije nimalo isplatilo. Stoga se najavljuju zaokret i revolucija na kompletnom tehnološkom tržištu, a predvodnik bi trebao biti Microsoft. Barem tako kaže Nadella.

- Facebook je na svom Messengeru uveo chatbotove i oni su naišli na pozitivne reakcije korisnika. Također, sad više nema aplikacija koje ne koriste botove u svojim sučeljima. To je budućnost, a Microsoft konja za utrku ima u svojoj "komunikaciji kao platformi" - rekao je Nadella.

Poanta te platforme jest u tome što olakšava developerima rad sa chatbotovima. U prijevodu, Microsoft nudi najbolju i najbržu uslugu za implementaciju botova u sučelje svake aplikacije, što bitno olakšava posao, a Microsoftu će donijeti enormnu zaradu i na prvom koraku izrazitu ovisnost klijenata o njihovom alatu i uslugama koje se kroz njega nude.

Upravo je Nadella to prepoznao prije više od dvije godine i forsirao razvoj chatbotova, što je dovelo do nekih velikih pomaka. Primjerice, u Kini njihov chatbot Xioaice ima 40 milijuna korisnika i iznimno je omiljen zbog svih mogućnosti koje nudi.

U zapadnijem dijelu svijeta također Microsoft nudi popularni Tay chatbot, ali na naslovnicama je završio zahvaljujući rasističkim tweetovima, što je rezultate nedovoljne razvijenosti umjetne inteligencije. No, chatbot uči i već je dovoljno jasan pokazatelj koliko daleko može ići činjenica da stavlja statuse na Twitteru, odgovara na pitanja, prati što je u trendu i usmjerava se prema tome.

Dakle, mogućnosti su nezamislive, a Microsoft tehnologiju drži u svojim rukama i spremno je nudi zainteresiranima. Stoga, možda Nadella ne pretjeruje kad kaže da njegova kompanija stoji iza revolucije koja će promijeniti svijet tehnologije.