Satya Nadella poziva tehnološku industriju da „otvori“ svoja AI rješenja

Satya Nadella poziva tehnološku industriju da „otvori“ svoja AI rješenja
Antonio Jularić

Umjetna inteligencija još je uvijek u ranoj fazi razvoja u kojoj je računalna snaga koncentrirana u tek nekoliko kompanija, istaknuo je na predavanju u Münchenu čelnik Microsofta Satya Nadella. On je dodao kako računalna industrija poštuje tehnološke kompanije koje simuliraju događaje u stvarnom svijetu koristeći AI softver, no da bi rješenja postala učinkovitija i dostupnija krajnjim korisnicima potrebno je tehnologiju učiniti široko dostupnom.

Microsoftova će se strategija temeljiti na izgradnji podrške za AI kroz alate koje će brojni programeri moći koristiti. Nadella kaže kako se kompanija 'dobro uklapa u takav profil' dodajući da će Microsoft ujedno izraditi podršku za AI tehnologije u konačne proizvode kao što su LinkedIn i HoloLens VR sustav. On je promovirao 'odgovorni' AI kako bi se osiguralo da rastuća računalna štiti privatnost korisnika i sačuva dignitet ljudi i njihovog rada.

Nadella je reorganizirao hvaljeni odjel kompanije za istraživanja oko umjetne inteligencije i isporučio proizvode, poput servisa i alata za Azure, kako bi programeri imali mogućnost izrađivati aplikacije za AI aplikacije. Konkretno riječ je o softveru za prijevode govora u stvarnom vremenu i za Cortana glasovnog asistenta. Nadella kaže kako 'svijet izlazi iz AI zime'. Sljedeći bi korak, po njemu, bio izrada softvera koji će izvoditi zaključke iz više raznih zadataka te da će tada biti omogućeno stvaranje opće umjetne inteligencije.