Samsung proveo istraživanje o navikama nogometnih obožavatelja

Samsung proveo istraživanje o navikama nogometnih obožavatelja
Fotolia

Samsung Electronics razvio je aplikaciju za pametne telefone i tablet računala, Samsung KICK, namijenjenu svim zaljubljenicima u nogomet. Prije početka razvoja, Samsung Media Centre Europa proveo je istraživanje koje je pokazalo da trećina zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svijetu diljem Europe smatra da dovoljno zna o igri da bi mogli biti vrhunski profesionalni nogometni menadžeri.

Ovo je vjerovanje odraz ponašanja strastvenih zaljubljenika u nogomet dok gledaju utakmicu. Jedan od njih pet se toliko uživi u nogometnu utakmicu da govori drugima oko sebe koje bi odluke on donio da je na mjestu menadžera, a brojka se povećava na 44 posto u slučaju donošenja kontroverzne odluke na terenu. Jedan od četiri obožavatelja viče na televizor ili s ruba terena o potezima nogometaša.

Emocionalni tobogan europskih zaljubljenika u nogomet:

Tko pruža najveću podršku:

Španjolska - 81 posto

Francuska - 74 posto

Italija - 72 posto

Velika Britanija 64 posto

Njemačka - 61 posto

Tko je pod najvećim stresom:

Francuska - 47 posto

Španjolska - 46 posto

Njemačka - 43 posto

Velika Britanija - 42 posto

Italija - 40 posto

Tko će prvi zaplakati:

Velika Britanija 29 posto

Njemačka - 27 posto

Francuska - 25 posto

Španjolska - 24 posto

Italija - 18 posto

Istraživanje je pokazalo kako obožavatelji nogometa ne pokazuju svoje znanje o nogometu samo tijekom utakmice. Naime, prosječan europski zaljubljenik u nogomet provede gotovo šest sati tjedno raspravljajući o nogometu s prijateljima i kolegama. Od njih, talijanski su obožavatelji najglasniji te priznaju da svaki tjedan potroše osam sati raspravljajući o nogometu, dok njihove kolege u Francuskoj potroše najmanje vremena razgovarajući o nogometu, otprilike 4,1 sat tjedno.

Lee Epting, potpredsjednica Samsungovog sektora za sadržaj i usluge u Europi, komentira je istraživanje - Nogomet je tema koja spaja ljude. Oni koji vole i žive nogomet su toliko uključeni u taj sport da ne čudi što obožavatelji osjećaju kako bi oni bolje obavljali posao menadžera njihova najdražeg nogometnog kluba. Kada smo strastveni oko nečega, želimo znati najviše o toj temi i biti neprestano u toku s najnovijim zbivanjima. Tada osjećamo neku vrstu ponosa jer možemo pokazati svoje znanje obitelji i prijateljima. Ova žudnja za znanjem, kada je riječ o nogometu, potaknula nas je na stvaranje aplikacije KICK. Aplikacija objedinjuje rezultate i statistiku s najnovijim vijestima i pričama s terena u stvarnom vremenu. Aplikacija KICK donosi nogometnim entuzijastima informacije koji su prethodno bile dostupne samo vrhunskim sportskim novinarima. S aplikacijom KICK, obožavatelji najvažnije sporedne stvari na svijetu zaista znaju više o nogometu prije svih drugih!

Također, istraživanje je pokazalo da jedan od šest zaljubljenika u nogomet diljem Europe provjerava što se događa u svijetu nogometa gotovo svakih sat vremena kako bi bili siguran da je njegovo znanje o nogometu ispred same igre. Čak 45 posto europskih nogometnih zaljubljenika u nogomet provjerava najnovije vijesti s nogometnih terena barem jednom dnevno. Taj se postotak penje na čak 61 posto kod Španjolaca, u usporedbi sa 33 posto Nijemaca. Ova želja za najnovijim informacijama s nogometnih terena je pokretana snažnim natjecateljskim duhom kao i strasti za igrom, gdje 63 posto europskih zaljubljenika u nogomet smatra kako je važno biti informiram kada se raspravlja o nogometu.

- Kada govorimo o tome da europski zaljubljenici u nogomet smatraju da znaju više od vrhunskih nogometnih menadžera, ne govorimo o tome kao čisto racionalnom ponašanju. Vjerujem da njihova potreba za znanjem proizlazi iz želje za autoritetom i vjerodostojnošću među kolegama, nogometnim entuzijastima. Njihova dnevna opsesija s nogometom znači da je nogomet tema o kojoj najviše razmišljaju i najduže zadržavaju pozornost. Za njih je najvažnije imati pristup posljednjim informacijama i brojkama, kako bi bili u toku. Samo jedna pogrešna činjenica može proizvesti „autogol“ koji dovodi do toga da se nesretni obožavatelj osjeća loše među svojim kolegama, također nogometnim obožavateljima - zaključio je dr. David Lewis, neuroznanstvenik i psiholog, komentirajući rezultate istraživanja.

KICK je dostupan isključivo na Samsung uređajima i može se besplatno preuzeti s internetskih trgovina Google Play odnosno Samsung GALAXY Apps.

Istraživanje je za Samsung proveo www.onepoll.com u kolovozu 2014. Istraživanje je obuhvatilo po tisuću obožavatelja nogometa iz Španjolske, Italije, Njemačke, Francuske i Velike Britanije.