Samsung bi Intelu mogao preoteti titulu najvećeg proizvođača čipova na svijetu

Samsung bi Intelu mogao preoteti titulu najvećeg proizvođača čipova na svijetu
Fotolia

Samsung Electronics će već nakon drugog kvartala ove godine prestići Intel i postati najveći proizvođač poluvodiča na svijetu. Takvu prognozu daje IC Insights, a zapravo je u skladu svih onih koje smo imali prilike vidjeti prošle godine, kad se također označilo da će 2017. biti prekretnica.

Velika je to stvar jer kad su poluvodiči u procesorima posrijedi, Intel je apsolutni lider posljednje 24 godine. No, svemu dođe kraj, prije ili kasnije. Naime, s obzirom da je Samsung najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, a potražnja za njima premašuje sve dosad postavljene okvire, samim time će i potražnja za poluvodičima porasti. A Samsung proizvodi i njih, što znači da dobiva na dvije strane.

"Ipak, postoji jedan uvjet za Samsungovo preuzimanje trona već na polovici godine. Cijene memorijskih čipova ne smiju padati u ovom kvartalu. U suprotnom, pričekat ćemo ili kraj trećeg kvartala ili kraj ove godine da se dogodi ono što je zapravo neibježno, Samsung ispred Intela, rekao je predsjednik IC Insightsa Bill McClean.

Konkretno, u brojkama to izgleda tako da će s 30. lipnjem Samsung Electronics uprihoditi 14,6 milijardi američkih dolara, a Intel 14,4 milijarde dolara. Obje kompanije bilježe rast u područjima gdje djeluju pa bi tako Intel ukupno imao bolji rezultat za četiri posto u odnosu na prošlu godinu, a Samsung bi imao nevjerojatnih 25 posto rasta prihoda na tržištu NAND flash i 39 posto na tržištu DRAM memorije.

Što se kompletne 2017. godine tiče, Samsung će uprihoditi samo od poslovanja čipovima oko 60 milijardi dolara, što uvelike treba zahvaliti Galaxy S8 i S8 Plus pametnim telefonima, koji bi trebali dostići brojku isporuka između 50 i 55 milijuna. Intel pak ne može djelovati toliko snažno s obzirom da se u mobilni segment tržišta nisu uključili na adekvatan način.