Samovozeći automobili smanjuju gužve, ali i prihode

Samovozeći automobili smanjuju gužve, ali i prihode
Google

Samovozeći automobili su super stvar i imaju veliki potencijal da značajno smanje broj nesreća, prometnih gužvi pa čak i vrijeme koje je potrebno za pronalaženje parkinga. Sve je to super, no mnogi zaljubljenici u automobile ističu kako će samovozeća „flota“ uništiti čar vožnje. Da, ako dobro razmislimo, ima u tome istine.

Međutim, još jedna stvar brine gradske čelnike. High-tech automobili mogli bi pomoći vozačima da izbjegnu prometne karte, razne prekršaje u vidu brze vožnje i slično. To znači da bi se u gradske blagajne slilo puno manje novaca, ističe se u izvještaju od strane Brookings Institution.

Ljudi se mogu oporezivati na vrlo predvidljiv način, naglašava Kevin DeSouza, prodekan za istraživanje u College of Public Programs u Arizona State University. Drugim riječima, gradovi i županije gubili bi gotovinu koja im sada pristiže u blagajnu od raznih prometnih prekršaja i ostalih poreznih zakona.

Prema nekim izvještajima, američki građani plaćaju preko stotine milijuna dolara u obliku prometnih kazni i parkirnih karata u određenim gradovima. Los Angeles je tako zaradio oko 161 milijun dolara od prihoda parkirnih karata, a Brookings ističe da će samovozeći automobili dovesti do toga da bude prodano manje automobila što automatski znači i manje registriranih vozila na cesti.

No, nikako se ne smije zaboraviti na aspekt koji se tiče smanjenja nesreća te će se s te strane uštedjeti novac od poreznih obveznika. Ako se smanji promet i nesreće moglo bi biti spašeno oko 200 milijardi dolara godišnje. Također, bit će potrošeno manje goriva ali bi se povećala produktivnost ljudi.Umjesto da sjedimo u prometu, možemo i malo raditi, zar ne...