Samovozeće automobile ćemo na cestama gledati već od 2021.

Samovozeće automobile ćemo na cestama gledati već od 2021.
Tesla

Osnivač Tesle Elon Musk najavio je da će automobili bez vozača stići na prometnice već 2021. godine i bio je u pravu, koliko god to kritičarima ne odgovara ili se ne slažu s takvom projekcijom dok uzimaju u obzir aktualno stanje. No, Musk zna mnogo toga, vidi unaprijed i ne priča bez veze.

Istina jest da ni kritičari ne govore što govore bez pokrića i konstantno traže odgovore na tri pitanja, a to su redom ona (1) tehnološka koja se tiču same umjetne inteligencije (AI) i njene "pameti", bitne da bi nas sama vozikala gdje želimo. Sljedeće je (2) političko i tiče se regulacija, zakona i općenito situacije u kojoj vlasti jesu ili nisu na strani proizvođača vozila bez vozača. I posljednje je (3) etičke prirode i traži odgovor na to kako bi AI odredila ubiti pješaka ili vozača.

1. Odgoviti na tehnološka pitanja zapravo je najteže u cijeloj priči, ne zato što je sama znanost teška nego su marketing i financije problematične pa nema na sceni previše startupa koji se bave ovim segmentom, a to znači i da je zajednica poprilično uska i razvoj sporiji. Ipak, optimizam budi činjenica da se ovime ne bavi samo Tesla, koja tvrdi da će imati potrebnu AI tehnologiju dogodine, već i Ford te Microsoft, a konstantno se priča i o Uberu, Googleu i Appleu u toj priči. Testovi se već provode više od dvije godine, to je već korak naprijed.

2. Postojeći zakon u Sjedinjenim Američkim Državama, a one su po pitanju vozila bez vozača u cijelom svijetu "najšire ruke", kaže da jedan proizvođač može imati stotinu tisuća vozila bez vozača, ne više od toga. Uz to, vozilo ne smije težiti više od 4,53 tone. A to sve navedeno je u situaciji kad smo još minimalno četiri godine od ove tehnologije u praksi, što znači da se "političko pitanje" lako može regulirati i proizvođači neće imati problema u tom segmentu.

3. Etički dio je također problematičan, iako ne toliko koliko se sugerira. Jer, ljudska pogreška dio je 94 posto prometnih nesreća u cijelom svijetu. To je nevjerojatan podatak. Umjetna inteligencija bi sve to mogla eliminirati u potpunosti, što bi nas dovelo do onih preostalih šest posto, koji su povezani s raznim kvarovima, a to ponovno AI može eliminirati. Dakle, situacije u kojima bi AI morala birati između dva ljudska života zapravo su nemoguće, ili bi bile uistinu iznimno rijetke.

Sve u svemu, kad se govori o dolasku vozila bez vozača Elon Musk je više u pravu s 2021. godinom kao prijelomnom no njegovi kritičari koji tvrde da ćemo tome svjedočiti tek za nekoliko desetljeća...