Šaljete SMS poruke? Možda ih NSA čita

Šaljete SMS poruke? Možda ih NSA čita
Fotolia

Nikada se ne zna tko sve čita vaše SMS poruke ili sluša razgovore koje vodite dugo u noć s kolegama, prijateljima ili rodbinom. Ok, znali smo da se puno toga prati preko Interneta i nadzire, a Edward Snowden nam je to i potvrdio.

No, ono što je sada iscurilo u medije moglo bi nas zabrinuti. GCHQ i NSA provalili su u Gemalto koji je najveći proizvođač pametnih  (smartcard") kartica i ukrali ključeve za šifriranje. 3G i 4G pozivi su dobro zaštićene enkripcijom, no danas svatko tko ima ključ može slušati razgovore.

Čini se kako se to odnosi i na NSA koja nema "srama" da provali u sustav strane tvrtke i ukrade osobne podatke. Čini se kako je ovaj slučaj puno agresivniji nego afera prisluškivanja preko Interneta.

Nekako smo navikli da je normalno da nas prate ako smo na Facebooku i Googleu, no da se prisluškuju naši privatni razgovori i nadzire SMS dopisivanje, to nam je nekako puno osobnije. Mnogi su se smijali prije nekoliko godina kada se razgovaralo o tome kako nas prati Veliki Brat i da to nije samo fikcija i paranoja.

Čini se da se sada stvari polako otkrivaju i sve više nam se događa da počinjemo vjerovati kako se apsolutno sve nadzire i provjerava. Možda je Edward Snowden nešto najbolje što nam se dogodilo u zadnjih nekoliko godina da nam otvori oči i pokaže kako danas privatnost više ne postoji. Veliki Brat je tu, on nas promatra i nadzire, a na vama je da osmislite način kako ćete se boriti protiv njega.