SAJMOVI I HGK: IT tvrtke nisu pokazale interes za CeBIT

SAJMOVI I HGK: IT tvrtke nisu pokazale interes za CeBIT
Dražen Tomić

Potkraj prošle godine provedena je anketa među IT tvrtkama o interesu za sajmove u inozemstvu, tvrde u Hrvatskoj gospodarskoj komori i dodaju kako je upit za sudjelovanje u anketi poslan na više od 1700 adresa dostupnih u Registru poslovnih subjekata te na adrese tvrtki koje se bave informatikom, a IT im nije upisan kao glavna djelatnost, ali su sudjelovale u aktivnostima Udruženja za IT HGK.

Za ovogodišnje izlaganje na štandu na CeBIT-u javilo se tek 5 tvrtki, pa je jasno da zbog premalog interesa taj sajam nije uvršten u prijedlog Plana promocije za 2015. godinu, odgovori su na izravan upit iz HGK.

Što se tiče ostalog dijela upita ICTbusiness.info, a riječ je o nastupu nekih drugih gospodarskih sektora i grupacija i tvrtki na sajmovima u HGK napominju kako je konkretno u 2014. godini  HGK organizirao nastupe hrvatskih tvrtki u zemlji i inozemstvu na 191 sajmu, a  na kojima je sudjelovalo 3666 tvrtki.

„Godinu prije, 2013., organizirano je  245 sajmova na kojima je svoje proizvode predstavio 3801 izlagač. Od tog navedenog broja u 2014. IT sektor sudjelovao je na 5 sajmova/delegacija, među ostalim i na CeBIT-u u Istanbulu, koji je organiziran u suradnji i uz potporu Ministarstva gospodarstva, a tada je nastupilo 28 IT tvrtki. HGK je posljednjih 12 godina vodio tvrtke na sajam CeBIT, od čega je posljednjih 7 nastupa potpuno samostalno financirao bez potpore državnih institucija. U 2013. IT sektor sudjelovao je na 4 sajma/delegacije“, ističu iz naše komore.

Kako se i na CeBIT-u moglo čuti kako vinari idu u SAD, upitali smo HGK vezano uz promociju hrvatskih vinara u New Yorku za koje u HGK kažu kako je Udruženje vinarstva pri Komori podnijelo je u srpnju 2014. prijavu na Natječaj za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014-2018. ( mjera Promidžba na tržištima trećih zemalja), a vezano uz Projekt - "Promidžba hrvatskih vina na tržištu Sjedinjenih Američkih Država".

„Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je 25. rujna 2014. Projekt za sufinanciranje. Godišnje kušanje vina glavna je aktivnost Projekta, a čija je realizacija sufinancirana sredstvima vinske omotnice - Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda (EAGF) i Državnog proračuna RH, odnosno Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014-2018. godina. Cilj projekta je povećati prepoznatljivost hrvatskih vina na tržištu SAD-a, odnosno povećanje izvoza i  količinski i vrijednosno. Novac vinske omotnice strogo je namjenski i njime nije moguće financirati aktivnosti koje nisu predviđene Natječajem, odnosno Pravilnikom o provedbi mjere Promidžba na tržištima trećih zemalja iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014-2018. ("Narodne novine", br.146/13, 49/14 i 85/14.)“, ističu u HGK.

Hrvatska gospodarska komora podupire svoje članice pružajući im, za njih vrlo važnu, potporu u cilju povećanja izvoza kvalitetnih hrvatskih proizvoda, a o čemu govori i kontinuitet nastupa na sajmovima koje organiziramo za potrebe i prema interesu naših članica, zaključuju u HGK.

A kako je sve počelo i tko je sve i kako došao na CeBIT-u!