Ruski špijuni iskoristili Kaspersky antivirus kako bi hakirali američke sigurnosne agencije

Ruski špijuni iskoristili Kaspersky antivirus kako bi hakirali američke sigurnosne agencije

Foto: Fotolia

Popularni ruski antivirusni softver Kaspersky koristi se u nekoliko američkih agencija te se samim time nalazi pod povećalom u istrazi o provalama ruskih hakera, koji su se služili njime kako bi izvukli osjetljive informacije. Razotkrile su to izraelske obavještajne službe još 2014. godine te nanijele novu štetu za Kaspersky. Ali, zbog osjetljivosti, o tome se šutjelo svih ovih godina dok New York Times nije stigao do ekskluzivne priče.

Izraelci su, naime, provalili u Kaspersky kako bi izvukli eventualne informacije o aktivnostima ruskih špijuna, a umjesto toga otkrili su aktivnosti ruskih hakera, koji su svakako povezani s ruskim obavještajnim agencijama. Naravno, ovo je samo dodatni razlog zašto američke agencije više neće koristiti Kaspersky, donedavno najpouzdaniji alat u obrani od prijetnji na internetu.

"U potpunosti odbacujemo navode o tome da smo sudjelovali u hakerskim aktivnostima. Kaspersky je ugledna kompanija i svim svojim klijentima pružamo potpunu zaštitu. Nikad nismo niti ćemo sudjelovati u hakerskim aktivnostima ili špijunaži, a američkoj ćemo vladi pomoći koliko god možemo kako bi se cijela ova situacija razbistrila", stoji u priopćenju Kasperskyja.

Teško da će pomoći, od američkih predsjedničkih izbora odnosi s Rusima su se zaoštrili, zbilo se previše napada i Amerikanci više neće blagonaklono gledati ni na koga, posebno ne na Kaspersky. Također, uz ovaj novi problem, ta kompanija ima njih još nekoliko. Upravo zato je ponuđen Kaspersky Free, da se malo popravi ugled kompanije, no nije baš pomoglo, dapače.

Naime, postoji teorija da se Jevgenij Kasperski odlučio na tako nešto zbog sumnji da surađuje s ruskom tajnom službom (FSB), što je dovelo do situacije u kojoj američki FBI pretresa urede i stanove zaposlenika američkog Kaspersky Lab te poziva da sve institucije vlasti, ali i sve organizacije, prestanu koristiti taj softver.

Naravno, Kasperski to odbacuje, ali svjestan ozbiljnosti situacije odlučio se omogućiti svoj softver svima na svijetu besplatno, čime zapravo pokušava dokazati da se ne bavi prljavim poslovima, ali u neku ruku pranjem imidža zapravo ide na ruku kritičara...

Još iz kategorije

Hrvati na vrhu ljestvice Europljana koji žele plaćati pametnim satom ili narukvicom

Hrvati na vrhu ljestvice Europljana koji žele plaćati pametnim satom ili narukvicom

23.02.2018. komentiraj

Jedna četvrtina (24%) Europljana želi koristiti mogućnost beskontaktnog „prisloni i plati“ plaćanja pametnim satom, narukvicom, privjeskom ili drugim nosivim uređajem, pokazali su najnoviji podaci koje je objavio Mastercard. U Hrvatskoj se udio građana koji žele plaćati na ovaj način penje na 32%.

Microsoft potiho objavio koja su ograničenja Windows 10 na ARM

Microsoft potiho objavio koja su ograničenja Windows 10 na ARM

22.02.2018. komentiraj

Microsoft se u svom dobrom starom običaju požuruje isporučiti proizvod o kojem naveliko priča i garantira mu iznimne mogućnosti, što se na kraju toj kompaniji u pravilu obija o glavu. Kao u slučaju Windows 10 ARM računalima, koji su trebali ponuditi tablet iskustvo na računalu s Windows 10 operativnim sustavom i biti sjajno integrirani s mobilnim uređajima. Ali, zasad je situacija takva da x64 aplikacije ne rade, iako su u najavama trebale raditi.

INFOGRAFIKA: Nintendo Switch prodan u više primjeraka nego Wii U u svega 10 mjeseci

INFOGRAFIKA: Nintendo Switch prodan u više primjeraka nego Wii U u svega 10 mjeseci

22.02.2018. komentiraj

Nintendo je sa svojom Switch konzolom ostvario prodaju od 14,86 milijuna jedinica te postigao iznenađujuće dobre rezultate tijekom prvih deset mjeseci koliko se nalazi na tržištu, što je ujedno japanskoj kompaniji pomoglo da u 2017. ostvari prihode od 7,7 milijardi američkih dolara te na taj način zabilježi rast od 175 posto u odnosu na 2016., ali i za manje od godinu dana prestigne ukupnu prodaju Wii U konzola.