Ruski špijuni iskoristili Kaspersky antivirus kako bi hakirali američke sigurnosne agencije

Ruski špijuni iskoristili Kaspersky antivirus kako bi hakirali američke sigurnosne agencije
Fotolia

Popularni ruski antivirusni softver Kaspersky koristi se u nekoliko američkih agencija te se samim time nalazi pod povećalom u istrazi o provalama ruskih hakera, koji su se služili njime kako bi izvukli osjetljive informacije. Razotkrile su to izraelske obavještajne službe još 2014. godine te nanijele novu štetu za Kaspersky. Ali, zbog osjetljivosti, o tome se šutjelo svih ovih godina dok New York Times nije stigao do ekskluzivne priče.

Izraelci su, naime, provalili u Kaspersky kako bi izvukli eventualne informacije o aktivnostima ruskih špijuna, a umjesto toga otkrili su aktivnosti ruskih hakera, koji su svakako povezani s ruskim obavještajnim agencijama. Naravno, ovo je samo dodatni razlog zašto američke agencije više neće koristiti Kaspersky, donedavno najpouzdaniji alat u obrani od prijetnji na internetu.

"U potpunosti odbacujemo navode o tome da smo sudjelovali u hakerskim aktivnostima. Kaspersky je ugledna kompanija i svim svojim klijentima pružamo potpunu zaštitu. Nikad nismo niti ćemo sudjelovati u hakerskim aktivnostima ili špijunaži, a američkoj ćemo vladi pomoći koliko god možemo kako bi se cijela ova situacija razbistrila, stoji u priopćenju Kasperskyja.

Teško da će pomoći, od američkih predsjedničkih izbora odnosi s Rusima su se zaoštrili, zbilo se previše napada i Amerikanci više neće blagonaklono gledati ni na koga, posebno ne na Kaspersky. Također, uz ovaj novi problem, ta kompanija ima njih još nekoliko. Upravo zato je ponuđen Kaspersky Free, da se malo popravi ugled kompanije, no nije baš pomoglo, dapače.

Naime, postoji teorija da se Jevgenij Kasperski odlučio na tako nešto zbog sumnji da surađuje s ruskom tajnom službom (FSB), što je dovelo do situacije u kojoj američki FBI pretresa urede i stanove zaposlenika američkog Kaspersky Lab te poziva da sve institucije vlasti, ali i sve organizacije, prestanu koristiti taj softver.

Naravno, Kasperski to odbacuje, ali svjestan ozbiljnosti situacije odlučio se omogućiti svoj softver svima na svijetu besplatno, čime zapravo pokušava dokazati da se ne bavi prljavim poslovima, ali u neku ruku pranjem imidža zapravo ide na ruku kritičara...