Rusija traži alternativu za SWIFT

Rusija traži alternativu za SWIFT
Wikipedia / Kirill Vinokurov

Zbog sve žešćih najava europskih država i Europske unije za novim sankcijama Rusiji zbog ukrajinske krize, na najvišoj razini - čitaj dakle Putin donesena je odluka da se potraži alternativa Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift) kako bi se što više umanjio rizik potencijalnih sankcija.

Naime, Velika Britanija je još u rujnu zatražila da se iz svih kompjuterskih sustava što uključuje i Swift isključe sve ruske banke i ruski bankovni računi. S druge strane iz Swifta poručuju kako se ne slažu s takvom idejom jer bi izgubili novac ukoliko ruska alternativa zaživi, a to bi značilo da bi ona mogla postati trajna alternativa Swiftu.

Da nije riječ o malim financijskim transakcijama jednostavno govore i brojke Eurostata prema kojima je u 2012. Protok roba i usluga - dakle i novca između Rusije i Europske unije dosegla čak 267,5 milijardi eura.

Swift koji je inače neprofitna organizacija danas radi u 200 država i s više od 3500 financijskih institucija, a jednu zabranu od strane EU doživio je još 2012. godine kada im je zabranjen rad s Iranskim bankama.