Roditelji sve više zanemaruju djecu zbog pametnih telefona

Roditelji sve više zanemaruju djecu zbog pametnih telefona

Digitalno doba nosi svoje prednosti i svoje mane, ali ono što je upečatljivo jest da provodimo sve više vremena u virtualnom svijetu, spojeni na mrežu, u interakciji s ljudima koji nisu blizu nas. To može značiti i da se otuđujemo, ali i da tehnološki napredujemo svake sekunde.

No istraživanja koja brinu jesu ona koja pokazuju da roditelji sve češće zanemaruju djecu kako bi što više vremena provodili u tom virtualnom svijetu. Točnije, radije u rukama imaju pametni telefon ili tablet nego što imaju volje razgovarati, družiti se i zabavljati s djecom.

Zaokret je to u shvaćanjima jer ono što je psihologinja Catherine Steiner-Adair otkrila uistinu mijenja stanje stvari. Do prije koju godinu brinulo nas je provode li djeca previše vremena kraj računala, mobitela, tableta ili sličnih uređaja, kao što se postavljalo i pitanje jesu li djeca premlada da provode to vrijeme kraj takvih uređaja. Ali sada se postavlja pitanje mogu li se djeca "natjecati" s tim uređajima kada žele pridobiti pažnju roditelja.

Naravno, nije to novitet, i u prošlosti su loši roditelji nalazili razne aktivnosti koje su im skretale pažnju s djece, no problem kod modernog doba jest u tome što su nas silni uređaji trebali povezati, a ne udaljiti. Djeca se samim time ne znaju postaviti i povlače se u sebe. Naime, čak 27 posto roditelja u restoranima poseže za mobitelima i provode vrijeme na njima, a da pritom uopće ne podižui glavu i provjeravaju kako im je dijete.

Primjerice, djeca reagiraju negativno na način da izbjegavaju uređaje koje smatraju krivcima za nedostatak roditeljske pažnje ili jednostavno sami posežu za time i postaju ovisni, čime korištenje takve tehnologije postaje problem, a ne prednost. Naime, u prošlosti bi djeca skrivala cigarete ili alkohol od svojih roditelja, kako bi ih pokušali spriječiti u konzumaciji, ali neka djeca bi pak sama posegnula za time kako bi se približili roditeljima.

Stoga, upozorava Steiner-Adair, potrebno je naći mjeru i nikako ne dopustiti da išta postane bitnije od vaše djece. Treba im posvetiti pažnju, pratiti njihov razvoj i odgajati ih na adekvatan način, a ne da to čini netko umjesto njih ili za njih.

Na kraju cijele priče, ovo istraživanje je pokazalo da ljudsku narav ne može promijeniti niti tehnološki napredak. Dapače, samo daje nove izgovore i zanimaciju kojom će se, ukoliko je koriste na krivi način, udaljiti od svojih bližnjih. Kako su prije stotinu godina bježali u, primjerice, kazališta ili kafiće (što se nastavili i do danas), tako danas bježe u svoje smartphone uređaje ili tablete. To nekako zvuči i najgore jer dijete je pola metra od vas, a vi ga ne primjećujete...