Robot u Nizozemskoj izveo jedan od najpreciznijih medicinskih zahvata

Robot u Nizozemskoj izveo jedan od najpreciznijih medicinskih zahvata
Pixabay

Svjesni smo da robotika neprestano napreduje, no nerijetko ostanemo iznenađeni kada čujemo ili pročitamo što sve mogu suvremeni roboti. Ovih je dana jedan od najnaprednijih medicinskih robota na svijetu u Nizozemskoj izveo iznimno zahtjevan zadatak.

Asistirajući na operaciji u sveučilišnom medicinskom centru u Maastrichtu, robot je izveo šivanje krvnih žila debljine tek 0,3 milimetra prilikom tretmana na pacijentu. U pitanju je iznimno delikatan zadatak kojeg u svijetu izvodi tek nekoliko iznimno sposobnih kirurga. Ovo je prvi slučaj upotrebe robota u takvom zahvatu, a, sudeći prema izvješću, posao je odradio bez najmanje pogreške.

Riječ je o robotu kojeg je izradila tvrtka Microsure među čijim se osnivačima nalazi i nekoliko djelatnika spomenutog medicinskog centra. Kontrolira ga kirurg, a robot radi na principu imitiranja njegovih pokreta ruke. Njegovo je djelovanje dovedeno gotovo do savršenstva pa sve poteze interpretira praktički bez pogreške na mikro razini. Sustav ujedno prepoznaje nepreciznosti u pokretima liječnika, poput trešnje ruke ili prstiju, te ih ispravlja tijekom obavljanja postupka.

"Vrlo smo zadovoljni i ponosni što je prvi zahvat izveden uz pomoć našeg robota bio u potpunosti uspješan, a kirurzi su vrlo zadovoljni. Ovaj slučaj dokazuje da je naša tehnologija ključna u poboljšanju zahtjevnih kirurških zahvata. Naš će sljedeći korak biti korištenje robota u drugim zahtjevnim mikrokirurškim zahvatima poput rekonstrukcije tkiva nakon odstranjivanja tumora. Ova će tehnologija omogućiti izvođenje operativnih zahvata puno većom preciznošću i uz znatno manje komplikacije", istaknuo je tehnološki direktor tvrtke Microsure Raimondo Cau.