Rijetko korištenje računala može biti pokazatelj ranih znakova Alzheimerove bolesti

Rijetko korištenje računala može biti pokazatelj ranih znakova Alzheimerove bolesti
Shutterstock

Istraživači na Oregon Health and Science University otkrili su kako rijetko korištenje računala može biti pokazatelj ranog pada kognitivnih sposobnosti kod starijih odraslih osoba. Poznato je kako je područje mozga koje se zove hipokampus važno za funkciju pamćenja te se može koristiti za predviđanje eventualne demencije.

Manji hipokampus znak je za Alzheimerovu bolest, navodi stručna publikacija. Studija u koju je uključeno 27 kognitivno-zdravih odraslih osoba u dobi od 65 ili više godina, bila je podvrgnuta mjerenju volumena hipokampusa pomoću MRI uređaja.

Također, mjerili su se i rezultati o upotrebi računala - pokreti mišem služili su kao pokazatelj koliko se osoba često služi računalom. Rezultati pokazuju, ističe voditeljica istraživanja Lisa Silbert, da je svaki dodatni sat korištenja računala povezan s 0,025% većim volumenom hipokampusa.

Uglavnom, rijetko korištenje računala može predvidjeti kognitivno propadanje. Tim sa Oregon Health and Science University nastaviti će pratiti sudionike da vide kako se njihova kognitivna sposobnost razvija u narednim godinama. Mora se priznati, zanimljivo istraživanje i studija.