Računala bi uskoro mogla razumjeti ljudsku misao

Računala bi uskoro mogla razumjeti ljudsku misao
Fotolia

Prije nekoliko mjeseci, istraživači na Sveučilištu Harvard, objavili su rezultate rada na jednom nevjerojatnom i zanimljivom projektu koji se tiče razumijevanja ljudske misli. Iako se radi o rudimentarnoj razini, ova vijest je brzo „uzbudila“ medije koji su objavili kako nam predstoji vrijeme digitalne kontrole.

Naglašava se kako trebamo biti oprezni da vlast ne preuzmu digitalni gospodari jer će se u budućnosti na tržištu rada sve više upotrebljavati strojevi koji imaju sposobnosti da obrađuju veliku količinu podataka i razumiju naše misli.

Moglo bi se dogoditi da digitalni strojevi polako preuzmu sve naše poslove pa bi zato trebalo ipak zadržati neke stare načina rada, zaključuju istraživači na Sveučilištu Harvard. Strahopoštovanje prema strojevima nije najbolje rješenje jer nas vodi u neizvjesnost i budućnost koja nije blistava za čovječanstvo.

Pišemo o pametnim telefonima, pametnim tipkovnicama, pametnim sustavima i programima...no, jesmo li mi sami dovoljno pametni da ipak malo obuzdamo sve te „pametne“ stvari da nam se na kraju ne obije u glavu. Nažalost, čini se kako i mi sami polako postajemo strojevi....i to nesvjesno.