Qualcomm pod istragom u Kini

Qualcomm pod istragom u Kini
Fotolia

Kineska državna antimonopolska agencija zadaje poprilične glavobolje Qualcommu zbog toga što je pokrenula istragu u vezi kršenja lokalnih anti-monopolskih zakona. Razni stručnjaci i analitičari smatraju taj potez kao zaštitu potrošača u Kini, no isto tako daje se do znanja kako raste zabrinutost zbog tržišne snage kompanije Qualcomm.

Izvršni direktor Qualcomma, Paul Jacobs, rekao je kako još uvijek nije obaviješten zašto je bio pod istragom u Kini od kraja prošle godine. U intervjuu na Consumer Electronics Show (CES) u Las Vegasu, Jacobs je naglasio da ga sve to zabrinjava i da se nada kako će se situacija što prije razriješiti. Paul je izjavio kako je učinio sve što je u njegovoj moći da dokaže kako nije znao za eventualne povrede koje su načinjene od strane Qualcomma u Kini.

Čini se kako kineska vlada želi dati podršku kineskim dobavljačima koji se natječu s Qualcommom. Organizacije koje su povezane s kineskom vladom nedavno su potrošile  oko 3 milijarde dolara za kupnju i izgradnju lokalnih mobilnih „chipmakersa“ Spreadtrum Communications Inc i RDA Mikroelektronika od kojih oba imaju 4G tehnologiju koja se natječe s Qualcommom.