QR kodovi imaju budućnost, i to u hologramima

QR kodovi imaju budućnost, i to u hologramima

Tehnologija nam je odavno iznjedrila QR kod (Quick Response - brzi odgovor), ali njegova primjena još je uvijek poprilično u magli, ali u budućnosti svakako neće biti tako jer već imaju svoje mjesto u hologramskoj tehnologiji.

Dapače, oni su najbitnija stavka jer da bi hologrami mogli imatu namjenu mora na pravi način biti izvedena i enkripcija podataka koji se prikazuju u 3D obliku. Naime, ne bismo voljeli da netko može "probiti" naš hologramski razgovor s djevojkom ili dečkom, kao ni da nam se na bilo koji način naruši privatnost. No to je samo početak jer ako bi QR kodovi u budućnosti mogli "težiti" više od podatka o cijeni proizvoda onda smo na tragu velikih stvari.

Ali, za one koji ne znaju točno o čemu je riječ. Osmislila ga je Toyotina podružnica Denso Wave 1994. godine i primjena je trebala biti samo u autoindustriji. Dizajniran je kako bi se omogućilo njegovo brzo dekodiranje i on je zapravo tip matričnog barkoda, odnosno dvodimenzionalnog koda.

Relativno nedavno, sustav je postao popularan i izvan autoindustrije zbog svoje brze čitljivosti i mogućnosti velike pohrane podataka. Sastoji od crnih modula raspoređenih u kvadratni uzorak na bijeloj pozadini. Kodirane informacije mogu se sastojati od bilo kakvih podataka,binarnih, alfanumeričkih, Kanji simbola, i slično tome.

Može očitati svaki mobitel s fotoaparatom i pristupom internetu koji ima instaliranu aplikaciju za čitanje QR kodova. Nekim su uređajima te aplikacije već tvornički instalirane, a za ostale postoji velik izbor besplatnih aplikacija koje se mogu skinuti s interneta.

Ukoliko se te informacije uskoro mogu pohranjivati i u 3D obliku primjena će biti nevjerojatna, granice će se pomaknuti do te mjere koju trenutno ne možemo pojmiti do kraja.

Zna se da bismo 3D fotografije ili video sadržaj mogli primati i putem SMS/MMS poruka, što znači da ne bismo morali biti spojeni na internet za primanje informacija te vrste. Ili, zamislimo da smo u zoološkom vrtu pa pomoću pametnog telefona (koji bi u budućnosti mogao projicirati 3D sadržaj) možemo vidjeti podatke o životinjama, pa i onim izumrlima, u 3D obliku.

Naravno, moguće je koristiti 3D tehnologiju i u obrazovanju, medicini, strukturama vlasti, ali i u vojne svrhe. A sve pomoću QR koda, koji jedva da nosi par megabajta. Nevjerojatno u svijetu gdje se sve polako mjeri u terabajtima. I sve to zahvaljujući timu sa sveučilišta Connecticut, pod vodstvom Bahrama Javidija.