Putin podržao pravila za kriptovalute i upozorio na rizike

Putin podržao pravila za kriptovalute i upozorio na rizike
Wikipedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je osnivanje regulatornog tijela za kriptovalute te nije podržao zabranu njihova korištenja. On očekuje da će regulator raditi na principima dobrih praksi iz cijelog svijeta.

Prilikom sastanka s najvišim dužnosnicima ruskog financijskog svijeta Putin je istaknuo upozorenje istaknuvši da korištenje kriptovaluta sa sobom nosi velike rizike. Pod tim je, konkretno, mislio na pranje novca, izbjegavanje oporezivanja i financiranje terorističkih skupina. Ruski je predsjednik iz Sočija poručio da bi novi regulator trebao štititi interese poslovnih subjekata i države te očekuje da će ponuditi pravne garancije za upotrebu nadzornih instrumenata.

Bio je to prvi sastanak ruskog čelnika s predstavnicima financijske industrije na temu kriptovaluta. Entuzijazam vezan uz digitalne valute u Rusiji je visok i ministarstvo financija je nedavno pozvalo na njihovu legalizaciju. Ruska središnja banka izrazila je zabrinutost zbog rizika koje nose kriptovalute te se ne slažu s postojanjem, kako su naglasili, 'privatnih valuta' u bilo kojem obliku, ni fizičkom, ni virtualnom.

Putin je rekao da je svjestan svih prigovora koje je uputila središnja banka uključujući i one da bi ulagači fizičke trgovine mogli postati žrtvama prijevara. Kako sada stvari stoje, središnja će banka predložiti odgodu odluke o legalnosti digitalnih sredstava plaćanja, osim ako Putin u međuvremenu ne izda odredbu koja će potaknuti zakonsko rješavanje tog pitanja.