Putin podržao pravila za kriptovalute i upozorio na rizike

Putin podržao pravila za kriptovalute i upozorio na rizike

Foto: Wikipedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je osnivanje regulatornog tijela za kriptovalute te nije podržao zabranu njihova korištenja. On očekuje da će regulator raditi na principima dobrih praksi iz cijelog svijeta.

Prilikom sastanka s najvišim dužnosnicima ruskog financijskog svijeta Putin je istaknuo upozorenje istaknuvši da korištenje kriptovaluta sa sobom nosi velike rizike. Pod tim je, konkretno, mislio na pranje novca, izbjegavanje oporezivanja i financiranje terorističkih skupina. Ruski je predsjednik iz Sočija poručio da bi novi regulator trebao štititi interese poslovnih subjekata i države te očekuje da će ponuditi pravne garancije za upotrebu nadzornih instrumenata.

Bio je to prvi sastanak ruskog čelnika s predstavnicima financijske industrije na temu kriptovaluta. Entuzijazam vezan uz digitalne valute u Rusiji je visok i ministarstvo financija je nedavno pozvalo na njihovu legalizaciju. Ruska središnja banka izrazila je zabrinutost zbog rizika koje nose kriptovalute te se ne slažu s postojanjem, kako su naglasili, 'privatnih valuta' u bilo kojem obliku, ni fizičkom, ni virtualnom.

Putin je rekao da je svjestan svih prigovora koje je uputila središnja banka uključujući i one da bi ulagači fizičke trgovine mogli postati žrtvama prijevara. Kako sada stvari stoje, središnja će banka predložiti odgodu odluke o legalnosti digitalnih sredstava plaćanja, osim ako Putin u međuvremenu ne izda odredbu koja će potaknuti zakonsko rješavanje tog pitanja.

Još iz kategorije

Canon proizveo 90 milijuna fotoaparata serije EOS i 130 milijuna objektiva EF

Canon proizveo 90 milijuna fotoaparata serije EOS i 130 milijuna objektiva EF

19.10.2017. komentiraj

Tvrtka Canon ovog je tjedna obilježila dva značajna trenutka u proizvodnji. Kompanija je objavila kako je iz njihovih pogona do sada proizvedeno ukupno 90 milijuna proizvedenih fotoaparata sa zamjenjivim objektivima EOS i 130 milijuna zamjenjivih objektiva iz serije EF. EOS 5D Mark IV bio je 90-milijunti proizvedeni fotoaparat, dok je EF16-35mm f/2.8L III USM postao 130-milijunti objektiv.

Hrvatska tvrtka Neos sudjelovala na Oracle Open World konferenciji

Hrvatska tvrtka Neos sudjelovala na Oracle Open World konferenciji

19.10.2017. komentiraj

U San Franciscu je od 1. do 5. listopada održana tehnološka konferencija Oracle Open World 2017, jedna od najvećih konferencija tog tipa u svijetu. Po prvi se put hrvatska tvrtka Neos predstavila Oracle svijetu na vlastitom izložbenom prostoru.

Proglašen regionalni pobjednik PowerUp! natjecanja

Proglašen regionalni pobjednik PowerUp! natjecanja

18.10.2017. komentiraj

Tijekom finalnog regionalnog natjecanja PowerUp! by InnoEnergy, žiri je odabrao najbolji hrvatski start-up orijentiran na inovacije u energetici. Najboljom je ocijenjena ideja  Martine Cvetković “Novi sustav za obradu balastne vode i drugih tekućina”.