Putin podržao pravila za kriptovalute i upozorio na rizike

Putin podržao pravila za kriptovalute i upozorio na rizike

Foto: Wikipedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je osnivanje regulatornog tijela za kriptovalute te nije podržao zabranu njihova korištenja. On očekuje da će regulator raditi na principima dobrih praksi iz cijelog svijeta.

Prilikom sastanka s najvišim dužnosnicima ruskog financijskog svijeta Putin je istaknuo upozorenje istaknuvši da korištenje kriptovaluta sa sobom nosi velike rizike. Pod tim je, konkretno, mislio na pranje novca, izbjegavanje oporezivanja i financiranje terorističkih skupina. Ruski je predsjednik iz Sočija poručio da bi novi regulator trebao štititi interese poslovnih subjekata i države te očekuje da će ponuditi pravne garancije za upotrebu nadzornih instrumenata.

Bio je to prvi sastanak ruskog čelnika s predstavnicima financijske industrije na temu kriptovaluta. Entuzijazam vezan uz digitalne valute u Rusiji je visok i ministarstvo financija je nedavno pozvalo na njihovu legalizaciju. Ruska središnja banka izrazila je zabrinutost zbog rizika koje nose kriptovalute te se ne slažu s postojanjem, kako su naglasili, 'privatnih valuta' u bilo kojem obliku, ni fizičkom, ni virtualnom.

Putin je rekao da je svjestan svih prigovora koje je uputila središnja banka uključujući i one da bi ulagači fizičke trgovine mogli postati žrtvama prijevara. Kako sada stvari stoje, središnja će banka predložiti odgodu odluke o legalnosti digitalnih sredstava plaćanja, osim ako Putin u međuvremenu ne izda odredbu koja će potaknuti zakonsko rješavanje tog pitanja.

Još iz kategorije

GEFCO ulazi u suradnju s Techstarsom

GEFCO ulazi u suradnju s Techstarsom

21.03.2018. komentiraj

GEFCO, globalni pružatelj složenih usluga industrijskog lanca opskrbe i europski lider u automobilskoj logistici, najavio je partnerstvo s Techstarsom, globalnom mrežom koja pomaže poduzetnicima u ostvarenju uspjeha i koja je dosad surađivala s više od 1.000 međunarodnih startupova.

Najpopularniji i najbolje plaćeni programski jezici

Najpopularniji i najbolje plaćeni programski jezici

21.03.2018. komentiraj

Stack Overflow objavio je godišnju anketu o popularnosti programskih jezika, onima uz koje se najviše može zaraditi i koje stotinu tisuća ispitanih developera najviše preferiraju. Zanimljivo, većina njih istaknula je Kotlin i Mozillin Rust.

Uber predstavio statistiku najčešće izgubljenih stvari u vozilima

Uber predstavio statistiku najčešće izgubljenih stvari u vozilima

20.03.2018. komentiraj

Tvrtka Uber predstavila je popis stvari koje se najčešće gube i pronalaze u njihovim vozilima. Uz najčešće, u istraživanju navode i najzanimljivije i najbizarnije stvari koje su korisnici izgubili, odnosno zaboravili.