Prvo obilježavanje nacionalnog Dana bez mobitela u prometu

Prvo obilježavanje nacionalnog Dana bez mobitela u prometu

Foto: Fotolia

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS) nositelj je projekta prevencije smanjenja broja nesreći uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu. Uz potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa u okviru projekta realizira se kampanja i proglašavanje 21. listopada kao nacionalnog Dana bez mobitela u prometu.

Upotreba mobilnih telefona u prometu danas predstavlja veliki sigurnosni problem, posebice u cestovnom prometu. Prema istraživanju ponašanja sudionika u prometu i upotrebi mobitela, koje je HUMS proveo u Hrvatskoj, 91 posto vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, 33 posto biciklista s mobitelom pedalira, a 50 posto pješaka je na mobitelu dok prelaze prometnicu. Korištenje mobitela u prometu postala je redovna navika.

Istraživanja razine ometanja pozornosti za vrijeme korištenja mobitela u vožnji govore da je vjerojatnost nesreće povećana devet puta i da vozač koji telefonira ima smanjenu pažnju kao da je pod utjecajem alkohola od jednog promila. Čitanje poruke oduzima najmanje pet sekundi potpune pažnje vozača za koje je vrijeme automobil bez nadzora 70 metara u brzini od 60 kilometra za sat.

HUMS je za potrebe ove kampanje napravio mobilnu aplikaciju koja bi sudionicima u prometu trebala olakšati odustajanje od te loše i opasne navike. Aplikacija prima pozive, evidentira ih, te pozivateljima SMS-om javlja kako je korisnik mobitela upravo za volanom i da će im poziv biti uzvraćen. Za to vrijeme mobitel vozača ne ometa zvukovima poziva.

Inauguraciji Dana bez mobitela u prometu, koja će se održati u Zagrebu, nazočit će dužnosnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Grada Zagreba, Ravnateljstva policije, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i drugih institucija koji se bave unapređenjem sigurnosti. Svi će se oni obvezati u kalendare događanja svojih resora unijeti 21. listopada kao Dan bez mobitela u prometu kako bi ga kampanjama prevencije obilježavali i ubuduće. Događaju će se pridružiti i brojne osobe iz hrvatskog javnog, glazbenog, kulturnog i sportskog života.

Još iz kategorije

Koliko će baterije trošiti desktop aplikacije za Windows na Snapdragon procesorima?

Koliko će baterije trošiti desktop aplikacije za Windows na Snapdragon procesorima?

20.01.2018. komentiraj

Microsoft i Qualcomm sklopili su početkom prošle godine partnerstvo kojim donose Windows 10 prijenosna računala sa Snapdragon procesorima, koji garantiraju konstantnu povezanost, baterije koje traju cijeli dan i samim time jasno da se radi o osvježavajućem novitetu. No, postojalo je uvjerenje da bi njena dugovječnost mogla patiti.

Najavljena dva vrhunska predavača na Danima komunikacija

Najavljena dva vrhunska predavača na Danima komunikacija

20.01.2018. komentiraj

Festival Dani komunikacija, koji će se održati od 12. do 15. travnja u Rovinju, i ove će godine sudionicima prezentirati primjere svjetskih kampanja koje su ostvarile veliki utjecaj na industriju, ali i na način na koji konzumiramo medije te doživljavamo svijet oko sebe. Organizatori ističu kako ponovno planiraju promovirati dobre prakse, ali i propitkivati kontroverze koje pomiču granice te utječu na percepciju industrije u javnosti.

Eric Schmidt odlazi s mjesta predsjednika uprave Alphabeta

Eric Schmidt odlazi s mjesta predsjednika uprave Alphabeta

19.01.2018. komentiraj

Eric Schmidt odlazi s mjesta predjednika uprave Alphabeta, krovne tvrtke internetskog diva Googlea. Schmidt će ostati tehnički savjetnik u tvrtci, no kako kaže, ne može dočekati kako bi uronio u najnovije iz područja znanosti, tehnologije i filantropije.