Prva radionica mreže konzultanata iCFO360 i Grant Thortona u Zagrebu

Prva radionica mreže konzultanata iCFO360 i Grant Thortona u Zagrebu
Fotolia

Kako do kapitala za investicije kombinacijom EU fondova i izvora privatnog sufinanciranja?

U srijedu 18. svibnja 2016. u Zagrebu će biti održana prva radionica o mogućnostima financiranja investicija kombinacijom EU fondova i privatnog sufinanciranja u suradnji regionalnog ureda Grant Thorton Corporate Finance International i hrvatske iCFO360.

Radionica je namijenjena direktorima i vlasnicima malih i srednjih tvrtki koje žele prijaviti projekte na EU fondove. Idealno je za poduzetnike koji imaju pozitivan EBITDA i iskazanu dobit, ali kojima je sufinanciranje dodatnim zaduživanjem nedostupno, bilo zbog nedostatka sredstava za vlastito učešće u projektu i kreditu, previsokih kamata, prevelikog projekta za veličinu i rezultate poduzetnika. Također, tema je pogotovo aktualna za poduzeća koja žele pronaći međunarodnog strateškog investitora odnosno partnera. Ulazak velikih privatnih „equity“ fondova u projekte ne narušava status malog i srednjeg poduzeća koji je nužan za većinu prijava na EU fondove. U idealnom slučaju projekt, ili grupa projekata, trebao bi biti najmanje pet milijuna eura, a poduzeće imati najmanje 30 milijuna kuna prometa u prošloj godini.

Posebno su ciljani projekti u turizmu i ugostiteljstvu (hoteli, kampovi, komercijalni centri, rezidencijalne nekretnine...), financijskom sektoru (općenito financijski sektor, banke, osiguravateljske kuće, faktoring agencije,  kartičarske usluge...), proizvodnji, informatičko-komunikacijskim tehnologijama, građevini, zdravstvenom sektoru i uslugama u zdravstvu (poliklinike, proizvodnja kapsula, vitamini i medicinske opreme, medicinska skrb),  energetici (napose obnovljivi izvori energije), transportu i logistici, prehrambenoj industriji, recikliranju i gospodarenju otpadom, te automobilskom sektoru (električna vozila, proizvodnja auto dijelova, trgovina, auto dealeri) i maloprodaji.

Za sudjelovanje na radionici ne plaća se kotizacija. Nužna je prethodna prijava, a sudjelovanje je na poziv, nakon preliminarne analize projekta sukladnosti gabaritima ciljanih investicija.

Radionicu u Zagrebu organizira konzultantska mreža iCFO360. Članice mreže su također članice zajednice poslovnih konzultanata pri HGK i u bazi konzultanata za mala i srednja poduzeća EBRD-a. Radionicu  će voditi konzultanti mr.sc. Dino Bendeković (Grant Thorton Corporate Finance International), Josip Štilinović i Martina Belić.