Prošle godine nije se dogodila niti jedna zrakoplovna nesreća na komercijalnim letovima

Prošle godine nije se dogodila niti jedna zrakoplovna nesreća na komercijalnim letovima
Fotolia

Zrakoplovne nesreće praktički uvijek su katastrofične, rijetki ih prežive i malo koga ostavljaju ravnodušnima. Zato se kompanije na sve moguće načine trude stati im na kraj, spriječiti u korijenu i ako gledamo prošlu godinu, uspjele su to kao nikad prije u povijesti. Da, prošla je godina bila najbolja po pitanju izostanka zrakoplovnih nesreća!

Konkretno, nije došlo ni do jedne nesreće na komercijalnim letovima, bez obzira što je brojka letova bila na povijesno najvišim razinama. Ukupno, poginulo je u nesrećama 59 ljudi u 14 nesreća i to je daleko bolje od 17 nesreća i 258 žrtava u 2016. godini. Također, treba znati da se u ovom izvještaju isključuju sve one nesreće vezane uz samoubojstva, sabotaže i otmice.

Kad sve to usporedimo s vremenom u davnoj prošlosti, treba biti ponosan. Jer, 1972. je zabilježeno 2379 žrtava u zrakoplovnim nesrećama, još 2010. bilo ih je skoro tisuću, u 2015. bilo ih je više od 700...

Dakle, stvari su se poboljšale, kompanije ulažu više u sigurnost i to se pokazuje kao dobitna kombinacija, što ujedno ulijeva povjerenje putnika i samim time donosi rekordne prihode. Neka se takva situacija nastavi!