Prosječna neto plaća u telekom i računalnom sektoru u gradu Zagrebu gotovo 10 tisuća kuna

Prosječna neto plaća u telekom i računalnom sektoru u gradu Zagrebu gotovo 10 tisuća kuna
Fotolia

Prema podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, u Zagrebu je za siječanj ove godine prosječna neto plaća iznosila 6.796 kuna, što predstavlja rasto za 44 kune odnosno 0,65 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom. Na godišnjoj razini prosječna je plaća porasla za 340 kuna odnosno 5,3 posto.

Podaci pokazuju i kako je prosječna neto plaća u zagrebačkom gospodarstvu za siječanj ove godine iznosila 6.658 kuna, odnosno 5,8 posto je veća nego prošle godine u siječnju, dok je u izvan gospodarskim djelatnosima iznosila 7.082 kune što predstavlja rast od 4,1 posto.

Najveće prosječne neto plaće za siječanj imali su zaposleni u izvlačenju sirove nafte i prirodnog plina, gdje je plaća u prosjeku iznosila 11.098 kuna. Slijede zatim zaposleni u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvodi i pripravaka koji su prosječno zarađivali 10.415 kuna. Iza njih su najbolje prosječne plaće ostvarili zaposleni u  financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova, gdje plaća iznosi 9.930 kuna.

Na četvrtom i petom mjestu prema ljestvici najboljih prosječnih plaća smjestili su se zaposleni u sektoru telekomunikacija s plaćom od 9.807 kuna, te u proizvodnji računala i elektroničkih i optičkih proizvoda s 9.695 kuna.

S druge su pak strane najnižu prosječnu plaću za siječanj primili zaposleni u proizvodnji odjeće, u iznosu od 3.707 kuna, i zaposleni u zaštitnim i istražnim djelatnostima čija je plaća iznosila 3.720 kuna.

Kako stoji u podacima Odjela za statistiku, prosječna bruto plaća za siječanj ove godine iznosila je u Zagrebu 9.448 kuna, što je za 61 kunu odnosno 0,64 posto više nego u prosincu prošle godine.

Također, prosječna zagrebačka bruto plaća na godišnjoj je razini bila viša za 297 kuna ili 3,2 posto.