Promjenom navika do održive potrošnje energije

Promjenom navika do održive potrošnje energije

Pametne mreže, obnovljivi izvori energije i inovativna platforma za omogućavanje usluga koriste se u Stockholmu za razvoj domova koji na pametan način koriste energiju te u kojima korisnici mogu interaktivno upravljati potrošnjom energije.

Konzorcij partnera u kojem su Ericsson, Švedska agenciju za energiju, Fortum, ABB, Electrolux, Ellevio te KTH -Royal Institute of Technology, sudjeluje u istraživačkom projektu Smart City Energy u četvrti Stockholm Royal Seaport. Cilj je otkriti na koji će način ljudi mijenjati svoje energetske potrošačke navike u ovisnosti o informacijama o potrošnji energije u stvarnom vremenu.

Navedeni partneri su stvorili sustav koji povezuje apartmane 155 obitelji s pametnom mrežom, osiguravajući u samim domovima, putem inovativne platforme za omogućavanje usluga, informacije o potrošnji energije u stvarnom vremenu.

Anders Nilsson iz KTH - Royal Institute of Technology, u sklopu svoje doktorske disertacije iz održivog razvoja urbanih područja, provodi ključno istraživanje vezano uz ponašanje korisnika. Koristeći kvantitativnu i kvalitativnu analizu, Nilsson procjenjuje angažman korisnika i analizira kako kućanstva reagiraju na platformu vezanu uz potrošnju energije.

“Kućanstva s kojima sam razgovarao su vrlo zainteresirana za ovaj projekt i platformu, a mnogi su se i doselili u Stockholm Royal Seaport jer je poznat kao četvrt koja postaje održiva korištenjem upravo spomenutih rješenja“, kaže Nilsson.

“Gledajući u budućnost, vidimo daljnju potrebu za obrazovanjem korisnika, posebice informiranjem o korištenju energije. Neke od povratnih informacija koje smo prikupili do sada ukazuju na slabije razumijevanje specifične terminologije, poput mjernih jedinica, a dobili smo i brojne zamisli o tome na koji način razvijati platformu s ciljem da bude bliža, jednostavnija za korištenje i razumljivija korisnicima.“

Projekt završava do kraja godine i vjerujemo da će njegovi rezultati omogućiti uvid u načine utjecaja na ponašanje korisnika vezano uz potrošnju energije, a s ciljem postizanja održivosti.

“Vjerujem da ćemo bolje razumjeti ponašanje kućanstava vezano uz potrošnju energije i kako se na njega može utjecati“, kaže Nilsson.

“Temeljeno na tom znanju, vjerujem da postoji veliki potencijal za različite poslovne subjekte u ovom području. Moći će raditi na daljnjem razvoju njihovih proizvoda, usluga, sustava, poslovnih modela, strategija, politika i slično, ali, što je najvažnije, ugraditi održivi razvoj - za budućnost koja će donijeti dobrobiti cijelom ljudskom rodu“, zaključuje Nilsson.