Programski jezik Go napada Javu

Programski jezik Go napada Javu
Wikipedia

Java je najpopularniji i široko rasprostranjen programski jezik na svijetu. Čini se da taj jezik koristi gotovo svaka tvrtka koja je povezana s nekom. Ostali programski jezici poput C# su također prihvaćeni ali nemaju ni blizu takvu popularnost kao Java. No, Java je daleko od savršenog programa te i ona ima nedostataka.

Najveća mana je ta što je Java vrlo teška za naučiti te se radi o kompliciranom jeziku. Stalno su prisutne nove značajke i promjene te je vrlo teško držati korak kako bi se bilo u toku. Propuste u vezi Jave želi popraviti Google te je tako osmislio vlastiti programski jezik pod nazivom Go.

Taj jezik se potajno razvija još od 2009. godine, a voditelj projekta Jason Buberel tvrdi kako će Go postati popularniji od Jave i to unutar sljedećih pet godina. Radi se o vrlo ambicioznom cilju, a Jason Buberel ističe kako njegove tvrdnje nisu samo optimizam bez pokrića. U prvome redu spominje se lakoća učenja Go jezika za razliku od Jave, Go je potpuno dovršen programski jezik te da nema novih značajki koje bi bile dodane u jezik.

Za oko dva sata iskusni programer može naučiti jezik, a za Javu trebaju godine da se ona nauči jer su stalno prisutne promjene i ažuriranja. Međutim, Jason Buberel priznaje kako je Java najveći programski jezik u ovom trenutku, da ga jako vole programeri i da će ga biti teško pobijediti.

Programeri žele jednostavnost i lakoću upotrebe, a na tome svoj optimizam temelji Jason kada govori o Go jeziku. Vrijeme će pokazati svoje, no ova priča o programskom jeziku Go je svakako zanimljiva.