Profesionalni gameri dobili svoju prvu svjetsku e-sport organizaciju WESA

Profesionalni gameri dobili svoju prvu svjetsku e-sport organizaciju WESA
Shutterstock

Računalne igre napokon dobivaju svoje priznanje u smislu natjecateljske forme kroz Svjetsku e-sport organizaciju (World Esports Association - WESA). Iza svega stoji osam najvećih profesionalnih „gamerskih“ momčadi, a na ideju su stigli iz razloga što smatraju da nisu dovoljno zaštićeni i priznati. Nadaju se da će sad situacija biti promijenjena.

Možda sad i ostali krenu njihovim stopama pa dobijemo neku širinu, koja je potrebna jer ovdje se radi isključivo o momčadima vezanima uz Counter Strike 'pucačinu'. No nisu jedini koji imaju svojevrsne organizacije, stvorene sa ciljem zaštite igrača, momčadi, turnira, ali i samih proizvođača i izdavača igara.

Naime, Riot Games, koji stoji iza League of Legends (LoL) kažnjava sponzore i one momčadi koje ne izvršavaju obveze prema igračima s do 20 tisuća američkih dolara, ali i suspenzijom od svih turnira. Ne treba previše govoriti koliko to znači, turnire gleda i po nekoliko milijuna ljudi, a toliki je i nagradni fond - u dolarima!

Activison Blizzard stoji iza uspješnica Call of Duty (CoD), Hearthstone i Starcraft II, a sklopio je partnerstvo s Facebookom da bi došao do šire publike uz Facebook Live, a ESPN pomaže na način da prenosi najveće e-sport događaje kroz svoj sportski program. Sve to pomaže u popularizaciji i priznanju, privlačenju publike, sponzora, a samim time i uvijek potrebnog izvora novca.

Zato treba pozdraviti svako udruživanje, organiziranje, borbu za veća prava igrača. Jer, profesionalno se baviti igrama zahtijeva svakodnevno treniranje od nekoliko sati, a to zahtijeva novac na svu potrebnu računalu opremu. Putovanja su također bitan faktor, a uz sve to skupa izostaje vrijeme za privatni život pa se igračima nameće igranje igara kao posao od kojeg žive. Pa kad se već svemu tome posvete, red je da ih se ne vara, zakida i onemogućava na njihovom putu.