Prodaja pametnih telefona po prvi puta prestigla prodaju običnih mobilnih uređaja

Prodaja pametnih telefona po prvi puta prestigla prodaju običnih mobilnih uređaja
Fotolia

Prema posljednjem istraživanju koje je Gartner završio za drugi kvartal 2013 godine, prodaja smartphone uređaja premašila je prodaju običnih mobilnih telefona, te bi se rast prodaje smartphone uređaja u budućnosti trebao nastaviti.

Bilo je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi, ali ne zato što svi žele smartphone uređaje, već zato što distributeri u ponudi imaju samo nekoliko običnih mobilnih telefona između kojih se može birati. Mnogi ljudi nisu toliko tehnološki potkovani i jednostavno žele običan mobilni telefon, ali distributeri najviše zarađuju na pretplatama uz koje se može povoljnije kupiti pametni telefon i na prijenosu podataka.

Glavni analitičar tvrtke Gartner Anshul Gupta, je izjavio kako smartphone uređaji čine 51,8 posto svih prodanih mobilnih telefona u drugom kvartalu 2013 godine, što je rezultiralo da je prodaja smartphone uređaja po prvi puta premašila prodaju običnih mobilnih telefona. Tržišta Azije / Pacifika, Latinske Amerike i istočne Europe su zabilježila najveće stope rasta od 74,1 posto, 55,7 posto i 31,6 posto.

Istraživanje također pokazuje da Samsung i dalje vodi u prodaji smartphone uređaja s 31,7 posto, u odnosu na prethodni udio od 29,7%, zatim slijedi Apple s 14,2%, kojem je udio pao s 18,8% iz 2012 godine. Smanjenje udjela na tržištu dogodilo se zbog sve većeg udjela kojeg su zauzele tvrtke LG i Lenovo u ovoj godini.

Godinama prodaja smartphone uređaja dominira u bogatijim i razvijenijim zemljama, s obzirom na premium cijene uređaja i visoke cijene ugovora. Ova studija pokazuje da je najveći rast prodaje u Aziji, Latinskoj Americi, i istočnoeuropskim zemljama, te je do takvog rasta došlo zato što su se svi proizvođači osim Applea okrenuli proizvodnji pametnih telefona nižeg cjenovnog ranga kako bi pridobili što više kupaca. Brži rast u tim područjima također može signalizirati da je Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD-u došlo do zasićenja što tiče smartphone uređaja, gdje gotovo svatko ima barem jedan pametni telefon.

Prodaja po operativnim sustavima  pokazuju da je Microsoft prestigao BlackBerry i po prvi puta zasjeo na treće mjesto s 3,3-postotnim udjelom. Android je lako zadržao prvo mjesto sa 79 posto udjela, a Apple čvrsto drži drugo mjesto sa 14,4 posto. Jedna od značajnijih tvrtki koja se nedavno pridružila smartphone tržištu je Lenovo, koja je zabilježila rast od 60,6 posto u odnosu na prethodnu godinu. Tvrtka Lenovo se trenutno u velikoj mjeri oslanja na domaće tržište u Kini, ali su najavili da će se početi širiti na tržište SAD-a i na ostala svjetska tržišta.