Procurile nove informacije o Windowsima 9

Procurile nove informacije o Windowsima 9
Fotolia

Ruska grupa WZOR, koja je do sada uvijek bila pouzdani izvor za leakove vezane za Windowse, otkrila je razne detalje o novoj verziji Windowsa. Prema njihovim saznanjima, Windows 8.1 Update 2 bit će lansiran kasnije ove godine, a donijet će toliko traženi stari Start meni u desktop mod Windowsa. Još uvijek se ne zna hoće li nova velika nadogradnja nositi naziv Windows 8.1 Update 2 ili će nositi naziv Windows 8.2.

Kada bude vraćen, Start meni će u toj funkcionalnosti biti prisutan i u budućim Windowsima 9, neovisno ima li računalo podršku za touchscreen ili ne, a otkriveno je i kako će se Start meni pojaviti i u Metro sučelju.

WZOR je također objavio kako bi, prema nekim nagađanjima, Windowsi 9 mogli biti lansirani kao besplatna nadogradnja postojećim korisnicima, no za sada nema nikakvih službenih informacija o tome.

Možda najzanimljiviji podatak iz izvještaja WZOR-a jest da Microsoft radi na operativnom sustavu baziranom na Cloudu, navodno nazvan Windows Cloud. Klijentska inačica bi, prema navodima, bila besplatna za sve korisnike, te bi imala funkcionalnosti slične prijašnjim Windows Starter inačicama, no za naprednije funkcionalnosti korisnici bi trebali pretplatu te aktivnu internet konekciju. U offline načinu rada, operativni sustav bi imao samo bazične funkcionalnosti.

Ranije ovog mjeseca Microsoft je lansirao Windows 8.1 nadogradnju, koja je donijela nekoliko funkcionalnosti koje bi trebale poboljšati korištenje OS-a na računalima bez touchscreen podrške. Microsoft je s nadogradnjom donio i prvi koncept novog Start menija, te je predstavio prvu touch verziju Officea.

Microsoft je nedavno objavio kako će Windows licence za uređaje sa zaslonima manjima od 9 inča biti besplatne, no nije otkrio nikakve detalje o Windowsima 9 ili njihovoj cijeni.