Procesorska snaga povećana čak bilijun puta od 1956.

Procesorska snaga povećana čak bilijun puta od 1956.
Fotolia

Brzina procesora se od 1956. godine povećala za bilijun puta! Zvuči moćno s dodanim uskličnikom i brojkom, ali ne čudi previše jer prije 60 godina su računala težila nekoliko tona i sve ovo danas bilo je nezamislivo. No pozitivno je što se ne može zamisliti ni što slijedi za desetak godina, toliko sve skupa ide naprijed.

Brzinom procesora, reklo bi se. I zanimljivo je usporediti ono iz prošlosti s današnjim pametnim telefonima. Usporedbe s računalima ipak su malo previše egzotične. Pa tako iPhone 4, primjerice, ima 2,7 više procesorkse snage od superačunala Seymoura Craya (Supercomputer) iz 1985. godine.

A da cijeli napredak nije rezerviran samo za 21. stoljeće, pokazuje još nešto iz 1985. godine. Nintendo je tad izbacio na tržište Nintendo Entertainment System (NES), čiji je procesor bio samo upola slabiji od onoga koji je poslao astronaute Apolla na mjesec 1969. godine!

Kad se pojavio prije 15 godina PlayStation 2, govorilo se da ga Saddam Husein može koristiti za razvoj oružja jer kad se spoji njih pet, dobije se "zvijer" od koje pamet stane. Bio je to marketinški trik, ali danas je činjenica da Samsung Galaxy S6 ima snagu pet PlayStationa 2. Obični maleni Sony Smartwatch 3 ima snagu procesora kao Ninento Wii.

Mogli bi tako unedogled, ali mnogo je primjera napretka tehnologije na planu procesora. Činjenica jest da su procesori 1956. godine imali desetak tisuća FLOPS-a (Floating Operations Per Second). Zahvaljujući Mooreovom zakonu, od 1965. se sve na godišnjoj bazi dvostruko ubrzavalo sve do 1975. kad se usporilo i ubrzavalo za sto umjesto 200 posto. Pa je tako u šezdesetima najjači procesor mogao dosegnuti milijun FLOPS-a, u devedesetima već sto milijuna i danas je brojka prešla trilijun (10^15) kad govorimo o superačunalima.

Stajanja nema, već sutra možemo govoriti o brzini od 10^21 FLOPS-a...