Priča o prvim virusima

Priča o prvim virusima
Fotolia

Računalni virusi imaju dugu povijest, a u početku ti virusi nisu bili tako opasni kao ovi današnji. Sve je to nekako djelovalo naivno i „dobroćudno“ u odnosu na današnja vremena kada na cyber sceni vladaju virusi koji su takoreći neuništivi. Priceonomics je objavio zanimljive podatke o prvim virusima koji su se zvali Elk Cloner i Brain.

Elk Cloner je prvi Apple virus koji je ikada razvijen, a iza njega je stajao tinejdžer Rich Skrenta. Davne 1981. godine taj klinac je razvio virus koji nije bio tako strašan, a danas je Rich Skrenta izvršni direktor tvrtke za pretraživanje po imenu Blekko.

Ta tvrtka je već dobila milijune dolara od venture kapitala, a Rich Skrenta je sigurno ponosan na svoje mladenačke "mušice". Brain je virus koji je nastao 1986. godine od strane Basit i Amjad Farooq Alvija iz Pakistana.

Ta dva brata imala su namjeru da naprave virus koji bi čuvao njihov softver od strane softverskih "pirata". Čak možemo taj virus nazvati dobroćudnim, a on je uglavnom "smetao" onima koji su se usudili dirnuti njihov medicinski softver za IBM PC.

Zanimljivo je kako se Brain virus "oglašavao" sljedećom porukom:

“Welcome to the Dungeon (c) 1986 Basit & Amjad (pvt) Ltd. BRAIN COMPUTER SERVICES 730 NIZAB BLOCK ALLAMA IQBAL TOWN LAHORE-PAKISTAN PHONE :430791,443248,280530. Beware of this VIRUS.... Contact us for vaccination............ $#@%$@!!“