Preuzimanje iOS 8 se izrazito usporilo, trenutno se vrti na 52 posto uređaja

Preuzimanje iOS 8 se izrazito usporilo, trenutno se vrti na 52 posto uređaja
Apple

Operativni sustav iOS 8 pokazao je da Apple ima velikih problema kad treba implementirati nešto na više različitih uređaja i to je uzelo danak pa se nadogradnja odvija nikad sporije, bez obzira što je iOS 8.1 navodno riješio sve nevjerojatne i za Apple nesvakidašnje probleme. Svega 52 posto korisnika odlučilo ga je preuzeti.

Razlozi nisu samo u loše odrađenom i brzopletom poslu već i u tome što iOS 8 (8.1) nosi između 4,7 i 6,9 gigabajta. Primjerice, za iPhone uređaje prostor je kao suho zlato jer ono što drugi nadomještaju jeftinim micro SD karticama, Apple naplaćuje enormno skupo. Zato mnogi korisnici nemaju više od 16 gigabajta prostora pa kalkuliraju, ostaju na starijem operativnom sustavu u zamjenu za sve pogodnosti koje im pružaju aplikacije ili razni drugi sadržaj.

Istina jest, cloud mijenja priču, ali nekima je jednostavnije kupiti za desetak dolara karticu od 128 gigabajta i automatski prebacivati sadržaj, bez potrebe za spajanjem na internet. Istovremeno, većina korisnika više ne koristi iDevice pa se i tu gubi određeni postotak te usporava prilagodba na novi operativni sustav. Sve u svemu, brojke govore same za sebe i Apple nije zadovoljan jer nikad nisu najsretniji kad moraju pružati podršku za nešto što tretiraju kao staro, ili bolje rečeno, neprofitabilno.

Dakle, od 5. listopada je samo pet posto korisnika prešlo na iOS 8.1, ali od 13. listopada do danas učinilo je to svega jedan posto korisnika i postotak se zaustavio na 52. Ni milijuni uređaja prodanih u Kini nisu promijenili priču na bolje. Naravno da to nisu dobre vijesti, barem na prvu. Pozitivno je što Apple sigurno neće dopustiti ovakve greške u budućnosti jer ne žele biti kao Android.

Kad smo kod Androida, KitKat 4.4 je od kraja listopada 2013. godine, kad je predstavljen, preuzelo svega 25 posto korisnika. Samo, problem je u tome što Android ipak ne dolazi na sve uređaje istovremeno, za neke je ta verzija stigla, primjerice, tek krajem listopada ove godine.