Predstavnici ministarstava obrazovanja EU na radionici u Srcu

Predstavnici ministarstava obrazovanja EU na radionici u Srcu
DepositPhotos

Sveučilišni računski centar Srce organizira radionicu o podršci nastavnicima u visokom obrazovanju. Tom će događaju, koji se održava 7. i 8. prosinca, nazočiti predstavnici ministarstava obrazovanja zemalja članica Europske unije.

Međunarodna radionica pod nazivom "Supporting educators for innovative, open and digital education" održava se u okviru Strateškog okvira za europsku suradnju u obrazovanju i osposobljavanju ET2020 pri Europskoj komisiji, a vezano uz tematsku radnu skupinu za digitalne vještine i kompetencije. Sudionike će pozdraviti ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ravnatelj Srca Zoran Bekić te zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Mirella Rašić.

Na radionici će sudjelovati više od 40 predstavnika ministarstava obrazovanja iz 18 zemalja članica Europske unije. Raspravljat će se kako pružiti kvalitetnu i sustavnu podršku nastavnicima u visokom obrazovanju kako bi bili digitalno kompetentni i imali samopouzdanja za poučavanje na otvoren i inovativan način. Tijekom dva dana govorit će se o tome koje su digitalne vještine potrebne nastavnicima u visokom obrazovanju, koliko državna tijela mogu pomoći u tom procesu te kako osigurati najbolju podršku nastavnicima u primjeni otvorenih obrazovnih sadržaja u visokom obrazovanju.

Na ovoj radionici predstavit će se i novi europski okvir za digitalne kompetencije edukatora koji je upravo objavila Europska komisija. Uz postojeće okvire za digitalne kompetencije građana, obrazovnih organizacija i potrošača, ovo je još jedan  dokument koji ima za cilj pomoći članicama Unije u njihovim naporima da promoviraju digitalne kompetencije svojih građana i potaknu inovativnost u obrazovanju. Okvir za digitalne kompetencije edukatora daje pregled digitalnih kompetencija koje su specifične za edukatore kako bi imali mogućnost identificirati koje vještine posjeduju te koje su im još potrebne da budu inovativni i digitalno kompetentni.