Predstavljeni rezultati istraživačkog projekta GRASS

Predstavljeni rezultati istraživačkog projekta GRASS
Shutterstock

Nakon tri godine rada na projektu GRASS (Grading Soft Skills) predstavljeni su rezultati njegove realizacije. Riječ je o istraživačkom i inovativnom projektu koji razvija pedagoške pristupe te potiče razvoj i primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija, alata i usluga za podršku kontinuiranom prepoznavanju, razvoju, vrednovanju i priznavanju socijalnih vještina različitih dobnih skupina i razina obrazovanja na mjerljiv način, kako bi one mogle postati predmet formalne potvrde i priznanja. Priznanja se temelje na ideji otvorenih digitalnih bedževa, odnosno digitalnih akreditiva koje je razvila fondacija Mozilla.

Projekt GRASS, na kojem sudjeluju i stručnjaci iz Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet, odabran je od strane Europske komisije kao jedan od tri najuspješnija EU projekta iz područja edukacije, a razvijan je uz potporu EU programa za cjeloživotno učenje.

Partneri na projektu, koji dolaze iz Hrvatske, Irske, Srbije i Švedske, razvili su rješenje čija bi primjena koristila svim europskim građanima, naročito mladima, kao kvalitetna priprema za buduće tržište rada u Europi. Iz svake zemlje partnera u projekt je uključena po jedna visokoškolska ustanova te po jedna iz područja osnovnog ili srednjeg obrazovanja.

Socijalne vještine, odnosno soft skills, usko su povezane s vještinama 21. stoljeća, odnosno sa širokim spektrom znanja, vještina, radnih navika i osobina koje se smatraju izuzetno važnim kada je riječ o postizanju uspjeha u modernom poslovnom okruženju. Naročita pažnja posvećena je vještinama poput kritičkog mišljenja, timskog rada, komunikacije, prezentacije, rješavanja problema.