Poziv developerima za uključivanje u IoT projekt symbIoTe

Poziv developerima za uključivanje u IoT projekt symbIoTe
Fotolia/ilustracija

Međunarodni konzorcij, koji radi na projektu symbIoTe, sastavljen je od 14 članova iz osam zemalja, a od hrvatskih predstavnika u njegovu sklopu djeluju Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Vipnet. Projekt se financira iz EU programa Obzor 2020. i usmjeren je na istraživanje i inovacije, a budžet iznosi 7,1 milijuna eura. Konzorcij je nedavno objavio otvoreni poziv za nove partnere čije će se aktivnosti financirati iz dijela navedenog budžeta, a taj je poziv otvoren do 28. veljače. Sve informacije vezane za sudjelovanje dostupne su na internetskim stranicama projekta symbIoTe.

U programu mogu sudjelovati developeri i vlasnici platformi Interneta stvari (IoT), developeri IoT aplikacija te skupine krajnjih korisnika za sudjelovanje u specifičnim testovima aplikacija u različitim okolinama. Konzorcij stvara otvoreni kôd korištenjem agilnog pristupa za razvoj softvera. Developeri iz različitih institucija ujedinili su snage radi implementacije programskih komponenti za četiri domene: aplikacije, računalni oblak, pametni prostori i pametni uređaji. Prvi otvoreni poziv se fokusira na poticanje developera IoT platformi da postanu dio sustava symbIoTe. Drugi javni poziv, planiran za jesen 2017., bit će usmjeren na povećanje vrijednosti i daljnje širenje interoperabilnog sustava novim IoT platformama, aplikacijama i izvedbenim scenarijima s krajnjim korisnicima.

Ivana Podnar Žarko s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu pojašnjava da sudionici otvorenog poziva imaju mogućnost postati dio novog IoT ekosustava u kojem će vlasnici IoT platformi otvoriti pristup svojim IoT uređajima, ali u kontroliranim i sigurnim uvjetima te u skladu sa svojim poslovnim modelima. “S druge se strane developerima aplikacija otvara mogućnost korištenja otvorenih sučelja kako bi razvili inovativne IoT aplikacije i iskoristili sav potencijal različitih platformi i njihovih uređaja. To stvara izazovne mogućnosti, kako za postojeće, tako i za buduće IoT implementacije“, kaže Podnar Žarko.

Projekt symbIoTe definira otvorena sučelja i razvija softversko rješenje za interoperabilnost i suradnju IoT platformi koristeći postojeće standarde i protokole. Članovi konzorcija unose u projekt vlastite platforme, zatvorenog i otvorenog kôda, koje postaju dio tog budućeg IoT ekosustava. U planu je ispitati predloženi sustav u pet korisničkih okolina iz svakodnevnog života kako bi se ocijenila primjenjivost rješenja: u domovima, obrazovnim institucijama, stadionima, transportu te u plovidbi. Projekt će kroz otvorene pozive financirati tvrtke, startupe i istraživačke centre za implementaciju specifičnih programskih nadogradnji usmjerenih ka uključivanju novih platformi u sustav koristeći otvoreni kôd i rješenja razvijena u okviru projekta.