SPONZORIRANO

Pozitivni učinci esporta na različite aspekte života

Pozitivni učinci esporta na različite aspekte života

U suvremenom svijetu u kojem tehnologija sve više oblikuje naše živote, gaming industrija iz godine u godinu dobiva na značaju, a esport, to jest natjecateljsko igranje video igara postaje sve popularnije.  Pri tome se stavlja snažan naglasak na važnost razvijanja digitalnih vještina modernog doba, ali i na nužnost postavljanja jasnih pravila i odgovornog igranja. Iako vrlo često popraćeno nerazumijevanjem i predrasudama, bavljenje esportom donosi brojne koristi, a neke od njih donosimo u nastavku.

Razvoj kognitivnih vještina

Igranje video igara podrazumijeva upravljanje dinamičnim situacijama i savladavanje raznih izazova koji od igrača zahtijevaju agilnost i brzu prilagodbu, potičući pri tome strateško razmišljanje izvan okvira, donošenje odluka pod pritiskom te pronalaženje novih kreativnih rješenja, što može biti odlična vježba za razvoj kognitivnih funkcija igrača. Slične je zaključke predstavio i World Economic Forum ističući važnost razvoja i unaprjeđenja vještina poput kritičkog razmišljanja, analiziranja podataka te rješavanja problema upravo putem esporta.

Izgradnja međuljudskih odnosa i povezanosti

Sudjelovanje te natjecanje u esport aktivnostima potiče komunikaciju i suradnju s različitim ljudima u svrhu postizanja zajedničkih ciljeva. Na taj način igrači imaju priliku izgraditi i jačati timski duh, što im pruža osjećaj zajedništva, društvene povezanosti i pripadnosti. Kao i u drugim timskim disciplinama,  kroz natjecanja igrači usvajaju takozvane meke vještine kao što su učinkovita komunikacija, sposobnost surađivanja, razumijevanja i motiviranja drugih ljudi, te prihvaćanje i uvažavanje raznolikosti, što je korisno i primjenjivo i u svim ostalim sferama života. Formiranje timova igračima pruža osjećaj pripadnosti, što potvrđuje čak 60 posto ispitanika istraživanja udruženja industrije video igara Entertainment Software Association iz SAD-a. Dodatno navode kako čak 77 posto globalnih igrača smatra da video igre spajaju različite vrste ljudi.

Poticanje fizičkog zdravlja

Esport, kao i ostale sportske discipline, podrazumijeva tjelesnu aktivnost i stvarane zdravih navika. Tako, primjerice, postoje igre bazirane na fizičkim pokretima, poput „Just Dance", kao i one koje simuliraju streličarstvo, tenis ili jedrenje, a koje  su dio popisa igara Olimpijskog esportskog tjedna. Štoviše, profesionalni igrači slijede posebne režime koji se sastoje od fizičkog treninga u teretani, pomno birane i uravnotežene prehrane te planiranog vremena za kvalitetan i adekvatan odmor i predah od igranja.

Otvaranje novih karijernih mogućnosti

Zahvaljujući sve većoj popularnosti, esport industrija otvara brojne karijerne mogućnosti u različitim područjima, kao primjerice razvoj računalnih igara, vođenje timova, komentiranje igara te organiziranje i upravljanje esport događajima i natjecanjima. S druge strane, daje priliku i kreativnom izražaju kroz likovno, 3D i grafičko oblikovanje, osmišljavanje glazbe za video igre, produkciju i slično. Također, od velike koristi za razvoj karijere u ovoj, ali i mnogim drugim industrijama su analitičko i kreativno razmišljanje, koje izvješće The Future of Jobs 2023 World Economic Foruma prikazuje kao dvije najvažnije vještine zaposlenika.  

Uz pozitivne učinke esporta, svakako valja skrenuti pažnju i na izazove kojima je nužno upravljati kako bi osigurali poticajno okruženje za igrače, a posebno valja naglasiti važnost odgovornog igranja. Sudionici u esportu se moraju pridržavati određenih pravila, etičkih načela i zdravih navika kako bi se osiguralo sigurno i pozitivno iskustvo za sve sudionike. Ključni aspekti odgovornog igranja u esportu podrazumijevaju balansiranje igre i stvarnog života, vođenje brige o svom fizičkom i mentalnom zdravlju, poštivanje pravila i fer igra, kritičko razmišljanje i samosvijest o svojim postupcima u igri te konstruktivnu komunikacija i poštivanje drugih sudionika.

Kao društveno odgovorna kompanija, Telemach već dugi niz godina nastoji biti inicijator pozitivnih promjena kako bi novim generacijama pružio pravedniju sadašnjost te jednake prilike za buduće uspjehe, potičući pri tome mlade generacije da postanu aktivni pokretači budućnosti. Upravo iz tog razloga je Telemach odlučio poduprijeti esport natjecanje Telemach Cube School Esport League, koje je nastalo kao nadogradnja školskog projekta Srednje škole Zvane Črnje Rovinj. Dugoročni cilj projekta je kroz odgovorno igranje popularizirati i uvesti esport kao izvannastavnu aktivnost u srednje škole kako bi se učenicima pružila priliku da steknu potrebna znanja i vještine za poslove budućnost u industriji koja zadnjih nekoliko godina bilježi čak veći rast od tradicionalno popularnih grana poput IT sektora.