Pouzdanost i zaštita podataka u fokusu edukacije o podatkovnim centrima

Pouzdanost i zaštita podataka u fokusu edukacije o podatkovnim centrima
Fotolia

Zagrebačka tvrtka Inter-Net organizirala je jednodnevnu edukaciju o tome kako tvrtke mogu zaštiti osobne, ali i podatke svojih korisnika, omogućiti besprijekoran rad poslovnih IT sustava te pratiti buduće trendove. Uz usvajanje tehničkih znanja posjetitelji su mogli iz prve ruke čuti detalje Ciscove HyperFlex tehnologije i konkretne primjere iz prakse.

Uz predavače iz tvrtke organizatora, Nebojšu Mitrića i Nikolu Blažinčića, na edukaciji je predavao i Pero Gvozdenica iz Cisca. Jedan od primjera iz prakse bio je projekt implementacije UCS sustava u Centru za vozila Hrvatske. Mitrić je, predstavljajući slučaj, istaknuo kako je zadatak bio vrlo izazovan, budući da klijent prilikom svakog pregleda vozila prikuplja do stotinjak podataka, a informacije čuva preko deset godina i komunicira te razmjenjuje podatke s brojnim institucijama. „UCS se pokazao kao vrhunsko rješenje jer sustav nije zakazao ni u jednom trenutku, a dodatni benefit jet što su njegovim korištenjem drastično smanjeni troškovi održavanja i povećana brzina rada sustava“, pojasnio je Mitrić.

„Uz jako kratko vrijeme instalacije, edukacije i prilagodbe, Cisco HyperFlex tehnologija omogućava da cijeli proces implementacije HyperConverge sustava traje višestruko manje od uobičajenog, što je kod velikih i kompleksnih tvrtki iznimno važno“, istaknuo je Gvozdenica. Kroz predavanje je objašnjen način kako se može pojednostaviti administracija te upravljanje serverskim, mrežnim i diskovnim sustavima, a uz to se klijentima omogućuje i takozvani Try&Buy period u kojem mogu testirati sustav.

Zaštita podataka i normalan rad velikog sustava, poput Centra za vozila Hrvatske za tvrtku Inter-Net bio je jedinstven projekt čije je postavljanje i implementacija proteklo bez poteškoća. Osim što koristi najmoderniju tehnologiju, sustav je u potpunosti redundantan što znači da ako se sruši, zbog dodatne opreme nastavlja s radom kao da se ništa nije dogodilo. U zadnjem predavanju Blažinčić je objasnio kako se koristi Veeam tehnologija koja omogućava jednostavnu i potpunu zaštitu podataka, što ujedno omogućuje neprekidan i siguran rad cjelokupnog poduzeća.