UMJETNA INTELIGENCIJA

Potrošnja na GenAI rješenja udvostručit će se 2024.

Potrošnja na GenAI rješenja udvostručit će se 2024.
Depositphotos

Poduzeća diljem svijeta uložila su preko 19,4 milijarde dolara u GenAI rješenja u 2023., prema prognozi IDC-a. Ova potrošnja uključuje GenAI softver, hardversku infrastrukturu i IT/poslovne usluge. Procjenjuje se da će se ovo ulaganje udvostručiti 2024. i dosegnuti 151,1 milijardu USD 2027. Očekuje se da će složena godišnja stopa rasta (CAGR) za razdoblje 2023.-2027. biti 86,1%.

Unatoč suočavanju s IT problemima 2023., poduzeća su ubrzala svoje istraživanje GenAI-ja kako bi potaknula poslovnu transformaciju. U 2024., poduzeća će napraviti velika ulaganja kako bi smanjila vrijeme i troškove povezane sa slučajevima korištenja produktivnosti korisnika i zaposlenika. Ovaj prijelaz na AI svugdje će ući u kritičnu fazu izgradnje. Nakon toga fokus će se prebaciti na ulaganja koja povećavaju prihode i poslovne rezultate.

IDC očekuje da će ulaganja u GenAI slijediti prirodni napredak tijekom sljedećih nekoliko godina. Organizacije će prijeći s ranog eksperimentiranja na agresivnu infrastrukturu i obučenu izgradnju podatkovnog modela do širokog usvajanja s proširenjima do ruba svih poslovnih aktivnosti. Dok će tvrtke na svim razinama iskusiti pomak u svojim tehnološkim ulaganjima prema implementaciji umjetne inteligencije i usvajanju proizvoda/usluga poboljšanih umjetnom inteligencijom, IT industrija će u istom razdoblju napraviti mnogo veći i brži zaokret AI.

Infrastruktura GenAI, uključujući hardver, infrastrukturu kao uslugu (IaaS) i softver sistemske infrastrukture (SIS), predstavljat će najveće područje ulaganja tijekom faze izgradnje. Ali GenAI platforma i aplikacijski softver postupno će prestići infrastrukturu do kraja predviđanja s petogodišnjim CAGR-om od 99,6%. Slično tome, GenAI usluge, uključujući IT i poslovne usluge, bit će gotovo jednake potrošnji na infrastrukturu do kraja predviđanja s petogodišnjim CAGR-om od 94,2%. Do kraja prognoze, GenAI potrošnja iznosit će 29,0% ukupne potrošnje AI, što je značajno povećanje u odnosu na 10,8% u 2023. GenAI potrošnja ostat će jaka i nakon faze izgradnje jer ova rješenja postaju temeljni element u digitalnom poslovanju poduzeća platforme za kontrolu poslovanja.

"Generativna umjetna inteligencija je katalizirala ulaganja u tradicionalna rješenja umjetne inteligencije. Sinergija između tradicionalne i generativne umjetne inteligencije otvara svijet mogućnosti u različitim industrijama", rekao je Ritu Jyoti, potpredsjednik grupe za svjetsko istraživanje tržišta umjetne inteligencije i automatizacije i savjetodavne usluge u IDC-u. "Dok gledamo unaprijed u budućnost umjetne inteligencije, prihvaćanje holističkog pristupa koji spaja tradicionalnu umjetnu inteligenciju s generativnom kreativnošću omogućit će svestranije sustave umjetne inteligencije sposobne za prilagodbu izazovima koji se razvijaju dok istovremeno potiču razorne inovacije."