Potrošačka klima u EU na najvišoj razini u zadnjih devet godina

Potrošačka klima u EU na najvišoj razini u zadnjih devet godina
Ilustracija Fotolia

Prema GfK-ovom istraživanju potrošačka klima u Europskoj uniji nastavila je s rastom i u prvom tromjesečju 2017. godine. Krajem prosinca ona je u 28 članica unije već bila na najvišoj razini još od 2008.

Indeks potrošačke klime već je u siječnju narastao na 19,9 bodova, a krajem ožujka stabilizirao se na 18,9 bodova. Gledano prema ekonomskim očekivanjima i onima o prihodima te očekivanom ponašanju potrošača i ovaj su se put pojavile značajnije razlike među državama.

Te su razlike prvenstveno pripisane različitim stupnjevima ekonomskih pokazatelja i razvoja pojedinih zemalja kao i specifičnim pokazateljima tržišta rada za svaku od članica. Globalne, paneuropske teme, poput Brexita, jačanja nacionalističkih stranaka, nove vlade u SAD-u i rata u Siriji, nisu značajnije utjecale na raspoloženje, pokazala je studija.

Kada su u pitanju najveće ekonomije Europske unije, Njemačka je zabilježila rast indeksa, dok je u Francuskoj pao po svim indikatorima. Nakon Brexita raspoloženje u Ujedinjenom Kraljevstvu je i dalje vrlo nisko, dok se u Italiji još uvijek bilježi nesigurnost među potrošačima. U Španjolskoj se bilježi oprezni optimizam, a on je osjetno veći u Portugalu, Belgiji, Nizozemskoj i Austriji. Grčka je, pak, i dalje izrazito 'depresivna' u ovom istraživanju, posebno u dijelu očekivanja vezanih uz prihode.