Popularna besplatna antivirusna aplikacija za Android krala i prodavala podatke korisnika

Popularna besplatna antivirusna aplikacija za Android krala i prodavala podatke korisnika
Ilustracija / Antonio Jularić

Besplatna antivirusna aplikacija za Android pametne telefone pod nazivom DU Antivirus Security zapravo nije štitila svoje korisnike nego im krala podatke te ih distribuirala prema zainteresiranim klijentima i na taj način ostvarivala zaradu. Sve to činilo se bez dopuštenja, a opseg štete nije zanemariv s obzirom da je preuzeta između deset i 50 milijuna puta.

Srećom, ova vrsta cyber kriminala razotkrivena je 18. rujna od strane Check Pointa, koji savjetuje onima sa spornom aplikacijom da je uklone i preuzemu neki od ovlaštenih antivirusnih aplikacija te skeniraju uređaj kako bi osigurali da je s njim sve u redu.

"DU Antivirus Security je prikupljao podatke o dolaznim i odlaznim pozivima korisnika. S kim se razgovaralo i koliko dugo. Aplikacija je povezana s kineskim tehnološkim gigantom Baidu, a isprva je prikupljala i podatke o lokaciji, naglasili su u Check Pointu.

Nije to ništa novo, kineske kompanije ne pridržavaju se pravila kao sve druge, prvenstveno jer nisu vezane uz Googleove usluge, ali ni regulative ili zakone koji vrijede u većini svijeta. Naravno, Baidu odbacuje sve navode te naglašava da je i sam žrtva prevare, ali upućeniji će to teško povjerovati. Nažalost, dokazati se može malo toga. Iako, dovoljno.

"Jedna od domena korištenih za ovu prevaru povezana je s [email protected], zaposlenikom u Baidu. To nam sugerira da je riječ o povezanosti DU Antivirus Security aplikacije i srodnih DU aplikacija s Baidu. Te aplikacije su DU Speed Booster, DU Battery Saver i FaceMoji, pojašnjava Check Point.

Svejedno, ne može se dokazati da je za krađu privatnih podataka Baidu znao, a vrlo je izgledno da će se krivnja prebaciti na zaposlenika, ili više njih. U suprotnom bi sve što ta kompanija nudi na Google Play Storeu moglo nestati. Zato će biti jako zanimljivo za vidjeti kako se Google misli postaviti u ovom slučaju.