Političari nude konkretne mjere za jačanje IT industrije

Političari nude konkretne mjere za jačanje IT industrije

Udruga Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEx) održala je okrugli stol u svrhu predstavljanja gospodarskih programa političkih stranaka u segmentu informacijske tehnologije.

"IT industrija može puno više uz određene mjere pa je stoga organiziran okrugli stol na koji su pozvani predstavnici HDZ-a, Narodne koalicije, Mosta nezavisnih lista i stranke Pametno. Pozivu su se odazvali Ivica Puljak, Ivan Vrdoljak i Tomislav Panenić, a okrugli je stol moderirao poduzetnik i investitor, Saša Cvetojević., ističu iz CISEx-a.

Prema podacima iz 2015., IT sektor u konkurenciji s ostalim pokretačkim industrijama u Hrvatskoj na 3. mjestu po broju zaposlenika, 2. mjestu po dodanoj vrijednosti i 1. mjestu po ulaganju u razvoj novih proizvoda i usluga. U prošloj je godini IT sektor ostvario više od sedam milijardi kuna prihoda i više od dvije milijarde kuna izvoza.

"No, istovremeno, IT industrija bilježi nedostatan broj stručnjaka, zbog neadekvatnog obrazovnog sustava, odljev radne snage i nekonkurentne porezne politike., istaknula je predsjednica udruge CISEx Tajana Barančić.

Barančić je naglasila i bolnu činjenicu kako je u razdoblju između 2011. i 2014., iz Hrvatske iselilo 10.000 IT stručnjaka.

Ivica Puljak i Tomislav Panenić, stava su da kao kratkoročnu mjeru treba liberalizirati tržišta i olakšati uvoz IT stručnjaka. Ivan Vrdoljak ispred Narodne koalicije također se slaže te ističe kako je potrebno promijeniti Zakon o strancima i smanjiti rok s 90 na 30 dana o donošenju rješenja, te da IT-u ne trebaju godišnje kvote, već fleksibilne kvote po projektima te da će Narodna koalicija to promijeniti.

Ivica Puljak iz stranke Pametno istaknuo je kako njihova stranka u svom programu ima IT i ICT kao izdvojenu gospodarsku granu te da imaju nekoliko kratkoročnih i dugoročnih mjera. Tako planiraju liberalizirati tržište rada i zapošljavanje, a kao prva mjera s kojom bi krenuli  jest smanjivanje poreza na dohodak. Puljak je istaknuo kako ljudima treba dati više novca pa neka sami odluče što će s njim.

Istaknuo je i kako treba promijeniti kompletan mindset države, da se ne ide od pretpostavke kako su svi kriminalci i kako se sve stalno mora kontrolirati pa se kroz tu promjenu mogu liberalizirati terenski dodaci, trošenje reprezentacije i sl.

Tomislav Panenić iz Mosta nezavisnih lista smatra kako se gospodarstvo i znanost trebaju spojiti u jedno ministarstvo jer ovise jedno o drugome. Istaknuo je i da se strategije ili provode ili ne, ne postoji između. Istaknuo je i, kako hitno treba revitalizirati Državnu potporu za istraživačko-razvojne projekte te da će mu to biti prioritet.

Sva trojica su se složila kako IT sektor treba pozicionirati kao vertikalnu granu u Strategiji pametne specijalizacije, no Vrdoljak je istaknuo kako to ne može i obećati jer sve ovisi o borbama unutar Europske unije i argumentima za tako nešto. Do sada su nam objašnjavali kako je tako nešto nemoguće pa je ovo radikalna promjena na bolje i način se, očito, ipak našao.

Odlična vijest za IT izvoznike i sve ostale izvoznike jest da su panelisti obećali po dolasku na vlast revidirati visinu neoporezive naknade za terenski rad u inozemstvu te iznos dnevnica po državama.

Sve stranke su se složile kako će sva komunikacija oko IT sektora ići preko Ministarstva gospodarstva, a panelisti su se obvezali kao budući, bivši i potencijalni ministri gospodarstva, vršiti svu međuresornu koordinaciju za mjere i potrebe IT sektora. Ovo je iznimno bitno jer upravo zbog različite nadležnosti, različitih resora, IT sektor nije uspio iskomunicirati dovoljno kvalitetno mjere koje su potrebne za rast te industrije.