Počela druga faza rada Edukacijskog IT centra Splitsko-dalmatinske županije

Počela druga faza rada Edukacijskog IT centra Splitsko-dalmatinske županije

Ovih dana započeo je program besplatnih škola programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola koje se odvijaju u sklopu projekta Edukacijskog IT centra Splitsko-dalmatinske županije - EDIT. On je pokrenut u osam osnovnih i devet srednjih škola u osam gradova u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Nastavu će tijekom druge faze pohađati 480 djece s kojima će raditi 35 edukatora, a naglasak će biti na popularizaciji programiranja. Do kraja školske godine, najavili su organizatori, učenici će naučiti kako izraditi web stranicu ili aplikaciju, a najbolji će radovi dobiti i nagrade.

"Problem nedostatka IT stručnjaka se ne može riješiti preko noći, ali ovakvi strukturni programi su ono što Županija može napraviti. Cilj nam je obuhvatiti sve gradove u županiji, a posebno ugodno nas je iznenadio ogroman interes učenika u Imotskom. Morali smo ograničiti broj s obzirom na kapacitete koje imamo, ali tu ćemo svakako program proširiti", izjavio je voditelj projekta Damir Brčić.

On je dodao kako strane tvrtke prepoznaju Splitsko-dalmatinsku županiju kao privlačno mjesto za život i rad, ali kada se susretnu s nedostatkom stručnjaka počinju problemi koje, ističe, nije lako riješiti. "Siguran sam da što više budemo imali stručnog kadra u IT sektoru, to će više u našu županiju dolaziti i strane firme", istaknuo je Brčić.

Planovi za osnaživanje IT sektora planiraju se nastaviti i dalje novim projektima. Tako je župan Blaženko Boban najavio kako se intenzivno radi na dodatnoj pomoći u školovanju kadrova i olakšavanju poslovanja tvrtkama iz IT sektora. "Trenutno imamo oko 1500  stručnjaka, sa Sveučilišta ih svake godine izađe oko 250, ali nam ih sada fali još barem stotinu godišnje. EDIT program je samo jedna od komponenti koju smo pokrenuli za učenike osnovnih i srednjih škola. Početkom iduće godine bit će otvoren Županijski inkubator za IT sektor", najavio je župan.