Piratske verzije Windows OS-a pomogle brzom masovnom širenjenju ransomwarea WannaCry

Piratske verzije Windows OS-a pomogle brzom masovnom širenjenju ransomwarea WannaCry

Foto: Ilustracija

Svijet je poharao novi opasni ransomware pod nazivom WannaCry, a širenju je pomogla činjenica da poveći broj ljudi diljem svijeta ima ilegalnu verziju Windows operativnog sustava. Upravo zato su najviše pogođeni stanovnici Rusije, Kine i Indije, zemalja u kojem je najviše ilegalnih kopija Microsoftovog softvera.

Naime, ranjivost su u Microsoftu prepoznali ranije zbog nekoliko prvotnih napada i još tijekom ožujka napravili patch koji rješava problem, a išli su toliko daleko da su ga "dostavili" i za Windows XP, koji nema apsolutno nikakvu podršku već tri godine. No, s obzirom da ilegalni Windowsi ne primaju nikakve zakrpe, dobar dio korisnika ostao je bez zaštite.

Konkretno, u Kini je 70 posto ilegalnih kopija Windowsa, u Rusiji 64 posto i u Indiji 58 posto. Te brojke su enormne jer riječ je o desecima milijuna korisnika. Kojima se, na njihovu žalost, činjenica da se koriste ilegalnim softverom vratila na vrlo neugodan način. Jer, WannaCry se "miče" s računala samo ako korisnik plati 300 američkih dolara. A za taj se novac dobije tri kopije Windows 10, kao i pet "sedmica".

Nije ni to sve, u Kini nisu pogođeni samo privatni korisnici već i 40 tisuća institucija. Da, tolik broj ih ima piratske Windowse na svojim računalima. Samim time, ne samo što su pogođeni već su i širili WannaCry dalje, a time se ujedno otežavalo njegovo uklanjanje. Dakle, jedno je povlačilo drugo.

Zaraza velikog broja računala u kratkom vremenu i brzo širenje ransomwarea omogućeno je korištenjem DoublePulsar backdoor alata koji je nedavno objavljen na internetu kao skup alata koje koristi NSA, ističu u domaćem CERT-u (Croatian national computer emergency response team) Ugrožena su sva Windows korisnička računala na kojima nije instalirana zakrpa objavljena od strane Microsofta u ožujku (MS17-010).

Kako bi se korisnici zaštitili od ove prijetnje savjetuje se ažuriranje Windows operativnog sustava posljednjim izdanim zakrpama, odnosno minimalno instalacija zakrpe koje ispravlja ranjivost oznake MS17-010. Također se savjetuje blokiranje dolaznih konekcija prema portovima 445 i 139, odnosno potpuno isključivanje SMBv1/CIFS protokola. Dodatno se preporučuje blokiranje konekcija prema TOR čvorovima, odnosno TOR promet kroz mrežu.

Još iz kategorije

Nakon salvi kritika, Microsoft mijenja brzinu uvođenja nadogradnji za Windows 10

Nakon salvi kritika, Microsoft mijenja brzinu uvođenja nadogradnji za Windows 10

22.09.2017. komentiraj

Microsoftov Windows 10 operativni sustav ušao je u treću godinu i s njom je stigla novost po pitanju nadogradnji i nadopuna. Naime, one su se usporile i korisnici zbog toga mogu biti iznimno zadovoljni, prvenstveno jer je na račun te brzine uvođenja promjena posljednje dvije godine bilo najviše kritika na račun Microsofta.

Izložba gadgeta i natjecanje dronova u Mostaru

Izložba gadgeta i natjecanje dronova u Mostaru

22.09.2017. komentiraj

Krajem mjeseca u Mostaru će se održati dva događaja koja su prošle godine ispunila očekivanja organizatora i posjetitelja, a sada se spajaju u jedan događaj. Riječ je o manifestaciji pod nazivom Find Your SPARK koja će objediniti izložbu gadgeta i natjecanje dronova.

Ethereum bi kroz koju godinu konkurirati kreditnim karticama

Ethereum bi kroz koju godinu konkurirati kreditnim karticama

22.09.2017. komentiraj

Suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin iznimno je optimističan kad se radi o kriptovalutama i predviđa da će upravo njegova platforma uskoro moći predstavljati konkurenciju tradicionalnim kreditnim karticama. Ali, svjestan je da do toga neće doći sljedećih nekoliko godina.