PIN postaje prošlost za pet godina

PIN postaje prošlost za pet godina
Fotolia

Mnogi britanski potrošači mišljenja su kako će PIN biti prošlost u periodu od pet godina. Intelligent Environments je proveo istraživanje u kojemu se može vidjeti kako britanska javnost sve više sumnja u to da PIN ima blistavu budućnost nego je uvjerena da možemo u narednih pet godina očekivati „gašenje“ PIN-a.

67 posto britanskih potrošača tvrdi da će sustav četveroznamenkastog PIN-a uskoro biti zastario, a sve više se koristi oblik mobilnog plaćanja.

UK Cards Association izvijestila je kako je u rujnu iznos koji je bio potrošen u vidu beskontaktnih transakcija porastao za gotovo 200 posto u odnosu na godinu dana (iznos koji se spominje je 758 milijuna funti).

Apple Pay koji je lansiran u Velikoj Britaniji ove godine sigurno je tome pridonio, a plaćanje pomoću otisaka prstiju također je odigralo važnu ulogu u porastu mobilnog plaćanja.

"Istraživanje pokazuje kako bi današnji kupci mogli izgubiti vjeru u PIN. Kriminalci sve više usvajaju nove metode kako bi prevarili potrošače te ljudi jednostavno više nemaju povjerenja u PIN. Inovativna alternativa PIN-u nije samo nešto što je moguće, nego je to i poželjno. Sve bi to trebalo poboljšati iskustvo kupaca prilikom bankarskih transakcija te već u ovom trenutku treba razmišljati o promjeni sigurnosnog krajolika.“, mišljenja je David Webber direktor Intelligent Environments.

Inače, David Webber smatra kako PIN treba zamijeniti naprednim sigurnosnim mjerama kao što su mobilne autentifikacije, biometrijska sigurnost i slojevita autentičnost. Istraživanje je pokazalo kako 32 posto ispitanika nije nikada promijenilo PIN, a samo njih 37 posto je zadržalo svoj PIN u tajnosti. Da, ovo zadnje je stvarno upozoravajuće... a što je sa ostalih 63 posto? Oni su svima objavili svoj PIN?