Pet razloga za uzbuđenje oko Androida M

Pet razloga za uzbuđenje oko Androida M

Google će kroz sljedećih pet mjeseci izbaciti na tržište svoj novi Android operativni sustav - Android M. Nije još uvijek poznato koji slatkiš će biti pod slovom „M“, ali znaju se neke druge stvari, mnogo bitnije.

Detalji samog operativnog sustava polako su počeli "curiti" i evo njih pet zbog kojih svi Android korisnici mogu biti uzbuđeni:

1. Baterija

Android M imat će opciju pod nazivom Doze, a služit će za uštedu baterije kakva dosad nije bila viđena. Znat će kad ne koristimo uređaj i gasiti sve u pozadini, što je zapravo kao "sleep" opcija na računalima primijenjena na pametne telefone. Naravno, moći će se modificirati način na koji radi.

2. Dozvole za aplikacije

Google će po ovom pitanju ići u smjeru Applea. S Android M aplikacije će moći dobiti samo osnovne dozvole, a kako ih koristimo će moći tražiti dodatne. Dakle, sve one silne aplikacije koje instaliramo i vidimo da nam se ne sviđaju više neće dobiti informacije o našem uređaju, informacije koje ne zaslužuju. Time se povećava privatnost korisnika. Tako nešto ima iOS.

3. Touch ID

Otisak prsta postat će standard i native opcija za Android M "pogonjene" uređaje. Dugo se to čekalo i sad će se napokon ostvariti. Naravno, neće se zvati Touch ID nego nekako drugačije, ali to je manje bitno. Glavno da napokon na taj način možemo zaključavati uređaj, a ne da pamtimo razne lozinke i pinove.

4. Mobilna plaćanja

Google Wallet postaje prošlost, a dolazi Android Pay kao odgovor na Apple Pay i Samsung Pay. Funkcionirat će na isti način, što znači da ovisi o partnerstvu s kompanijama vlasnicama kreditnih kartica, bankama i trgovinama.

5. Bolji Google Now

Iako je Google Now sjajan, može biti još i bolji pa bi uz Android M. Odsad bi Google Now trebao imati komunikaciju s aplikacijama i tako prepoznati naše potrebe, što znači da ako volimo filmove, javljat će nam nove naslove. Isto i s glazbom ili drugim aktivnostima. No zanimljivo je i da bi trebao e-mail poruke pratiti te nam javljati ključne informacije, odnosno one koje shvati kao ključne za nas.