Panelisti prvog ICT summita upoznali ministra Vrdoljaka s najvećim problemima hrvatskog ICT-a

Panelisti prvog ICT summita upoznali ministra Vrdoljaka s najvećim problemima hrvatskog ICT-a

U Osijeku je danas održan prvi nacionalni ICT summit pod nazivom „ICT - ključ razvoja hrvatskog gospodarstva“, projekt čiji je cilj pomoć u oblikovanju novog prostora suradnje unutar gospodarske zajednice, između ICT sektora i svih drugih industrija, što će pridonijeti smanjenju troškova, stvaranju novih proizvoda i usluga, povećanju konkurentnosti i rastu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU-a.

ICT summit otvorio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je rekao da je glavna poruka današnjeg skupa implementacija Industrijske strategije te horizontalno povezivanje industrija, kao i povezivanje javnog i ICT sektora. Ministar je podsjetio kako danas ne postoji industrija koja može rasti bez podrške ICT sektora te naglasio kako ICT sektor ima snagu svojim tehnološkim rješenjima jačati konkurentnost svih ostalih sektora gospodarstva. Kao primjer dobre prakse kako ICT može pomoći javnom sektoru istaknuo je aplikaciju Ministarstva gospodarstva o cijenama i kvaliteti goriva na svim prodajnim mjestima u Hrvatskoj, koja je trenutačno u izradi te koja će dodatno zaštititi interese potrošača, ali i potaknuti tržišno natjecanje.

Govoreći o Industrijskoj strategiji, ministar Vrdoljak je naglasio kako je ICT sektor jedna od četiri strateške industrijske grane, koji je i u vrijeme krize rastao, zapošljavao i izvozio. Naglasio je kako će, uz povezivanje s ICT sektorom te racionalno korištenje sirovinskih resursa, i ostale industrijske grane kao što su drvna i prehrambena industrija, imati potencijal biti strateške te pokazivati potencijal rasta.

Nakon ministra, Industrijsku strategiju Republike Hrvatske 2014.-2020. ukratko je predstavio njen glavni autor, pomoćnik ministra gospodarstva Tomislav Radoš, a odmah potom sudjelovao je na okruglom stolu o toj strategiji. Uz njega, na okruglom stolu sudjelovali su i Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma, Adrijan Ježina, član Uprave VIPneta i predsjednik HUP - Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti, Ante Mandić, predsjednik Uprave IN2 grupe i predsjednik Udruženja za informacijske tehnologije HGK te ekonomski analitičar Velimir Šonje.

Tomislav Radoš pozvao je na suradnju ICT tvrtke s tvrtkama iz drugih sektora pri implementaciji Industrijske strategije, ali i na suradnju s Ministarstvom pri mogućoj budućoj reviziji strategije. Panelisti su istaknuli odljev mozgova i pogrešnu obrazovnu politiku visokog školstva koje školuje premalo inženjera, a previše osoba za burzu rada, kao značajne probleme koje muče ICT. Požalili su se i na visoku cijenu rada koja naš ICT čini nekonkurentnim u odnosu na zemlje u okružju te na visoke namete za postavljanje telekomunikacijske optičke infrastrukture, ali i na postojanje dviju tvrtki u državnom vlasništvu koje su nelojalna konkurencija privatnim IT tvrtkama na infrastrukturnim državnim projektima.

Ekonomski analitičar Velimir Šonje istaknuo je da upravo informatičke tvrtke dvostruko više pridonose nacionalnom dohotku od svojeg udjela u radnoj snazi države te je najperspektivnijim sektorom, koji može najviše uštedjeti i najviše pridonijeti razvoju domaćeg IT-a, nazvao javnu upravu koja bi svojim smanjivanjem, promjenom poslovnih procesa te restrukturiranjem mogla pridonijeti investicijama u domaće informatičke tvrtke.

Nakon prve panel-diskusije, planirane su još tri: o ulozi tehnologije u razvoju prehrambeno-prerađivačke industrije, o ulozi tehnologije u razvoju kontinentalnog turizma te o ulozi tehnologije u razvoju drvno-prerađivačke industrije.Ovaj dio je svojim izlaganjem otvorio Hrvoje Strepački, predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti ICT, te predstavioulogu klastera konkurentnosti i nužnost suradnje među sektorima.

Ministarstvo gospodarstva pokrenulo je projekt u suradnji s Hrvatskim klasterom konkurentnosti ICT industrije, Udrugom informatičke i komunikacijske djelatnosti HUP-a, Udruženjem za informacijske tehnologije Hrvatske gospodarske komore, Udrugom hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx, Agencijom za investicije i konkurentnost te Gradom Osijekom.