Pametni telefoni krivci za poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje

Pametni telefoni krivci za poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje
Fotolia

Kada pogledamo ljude oko sebe nije nam teško zaključiti kako su postali ovisni o svojim pametnim ljubimcima. No, ti ljubimci se ne zovu Šarko, Lola, Rex ili Bobi nego S6, HTC 10, iPhone 6 i slično. Jednostavno, pametni telefoni narušili su našu pažnju, sve više uranjamo u stanje svijesti gdje nismo svjesni okoline oko sebe nego samo tipkamo, zovemo i tipkamo. I tako se vrtimo ukrug.

Prije smo sjedili za stolovima i u miru ručali, razgovarali sa roditeljima i rodbinom, smijali se i popili čašu vina. A danas? Svatko je u svojem kutu, u jednoj ruci žlica za juhu u drugoj mobitel. Čašu vina eventualno poslikamo kako bi stavili na Facebook, a možda se usput pohvalimo i novom kuhinjom na Instagramu.

Skoro smo zaboravili - na Twitteru nismo objavili da idemo na WC i da smo upravo pojeli rižoto sa teletinom. Panika nas hvata i brže bolje „twitamo“ da se možemo pohvaliti da smo i mi pravi „twiteraši“.

A što je sa seksom? Dok vodimo ljubav možda je vrijeme da provjerimo par puta da li nam je stigla kakva obavijest na Facebooku, a u tih pola sata naš partner će obaviti svoj posao. Ako je duže, još bolje - imamo vremena da provjerimo i Twitter. Uglavnom, pažnja nam je usmjerena na pametne uređaje i sve više postajemo rastreseni i imamo nedostatak pažnje.

Najnovija istraživanja sa University of Virginia i University of British Columbia pokazuju kako ljudi ne mogu bez svojih telefona. Ako bi im se maknuli pametni telefoni, oni bi pokazivali znakove rastresenosti, hiperaktivnosti, nedostatka pažnje, a jedan od deset ispitanika provjerava svoj mobitel za vrijeme seksa.

Istraživači su ispitali 221 studenta sa University of British Columbia koji su u većini slučajeva priznali da postanu živčani ako im se oduzme pametni telefon. Voditelj istraživanja, Kostadin Kushlev, navodi kako smo postali zarobljenici pametnih telefona i da oni mogu postati krivci za ADHD (poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje).

"Rezultati istraživanja upućuju na to da naša stalna digitalna stimulacija može biti faktor koji doprinosi sve problematičnijem deficitu pažnje u modernom društvu.", rekao je Kushlev.

Sve još možemo razumjeti, ali za vrijeme seksa da provjeravamo mobitele... nevjerojatno.