Pametni satovi su opasni u vožnji

Pametni satovi su opasni u vožnji
Fotolia

Znamo koliko je opasno tipkati SMS-ove dok se vozite, no opet smo svakodnevno svjedoci tragedija na našim cestama upravo zbog ove loše i opasne navike. Pametni telefoni se stalno nalaze uz nas, postali smo ovisni o njima, oglašivačka industrija nas bombardira stalno nekim novim i naprednijim uređajima.

Kako se oduprijeti svemu tome, svakodnevno se pitaju psiholozi i korisnici. Teško, mišljenja su mnogi, dok drugi smatraju kako samo pojedinac može odlučiti koliko će se i na koji način služiti pametnim telefonom.

Taman kada smo pomislili kako su pametni telefoni najopasniji prilikom vožnje, pojavili su se pametni satovi. Da, pametni satovi postaju ozbiljan problem u vožnji, a to potvrđuje i istraživanje od strane Transport Research Laboratory u Workinghamu. Testovi koji su napravljeni kod određenog broja vozača pokazuju kako je smanjena reakcija reagiranja kada treba napraviti neki iznenadan manevar u vožnji.

Kada se koristi pametni sat, onda reakcija iznosi 2,52 sekunde, dok kod pametnog telefona ta reakcija iznosi 1,85 sekundi. Prema tom rezultati ispada kako su pametni telefoni sigurniji prilikom korištenja u vožnji.

U Velikoj Britaniji se već naveliko raspravlja o tome kako treba zabraniti upotrebu pametnih satova, no Huffington Post piše kako ne treba očekivati neko brzo rješenje ili zabranu za upotrebu pametnih satova u vožnji.

Tko zna kako će sve to završiti, no pametni satovi mogli bi postati nova potencijalna opasnost na cestama. Bolje je ni ne zamisliti kako će se upotreba pametnih satova odraziti na hrvatske vozače koji su i inače skloni provjeravanju poruka i pisanja sms-ova prilikom vožnje.

Najveći problem su mlađi vozači koji ne shvaćaju kakvu im opasnost predstavljaju njihovi pametni uređaji. Kada dođe do tragedije, onda je već kasno. Ova studija pokazuje kako su pametni telefoni sigurniji od pametnih satova, no na kraju treba zaključiti kako svi ti uređaji nisu nimalo „pametni“ prilikom vožnje. Zato je najbolje da ih ugasite dok vozite jer ćete samo na taj način spiječiti zlo.